Zobārsti aicina laicīgi cīnīties ar paaugstinātu zobu jutīgumu jeb hiperestēziju
Publicēts 29. septembrī, 2015.
Mūsdienās ar sūdzībām par paaugstinātu zobu jutību jeb tā saucamo hiperestēziju ir saskāries teju ikviens no mums. Nepatīkamas sajūtas var izraisīt karsti vai auksti, saldi vai skābi ēdieni un dzērieni, tāpat diskomforts var rasties arī zobu tīrīšanas laikā, pieskaroties zobiem ar zobu birstīti vai zobu diegu. Kā norāda veselības centra “Adoria” zobārste Māra Štegmane, zobu jutības iemesli var būt visdažādākie, tomēr visbiežāk vaininieks ir bojāta zobu emalja vai smaganu recesija.

"Rūpes par savu zobu veselību ir ļoti svarīgas ne tikai cilvēka pārliecinātam izskatam, ko piešķir skaistais smaids, bet arī vispārējai cilvēka veselībai. Daudzos gadījumos tieši zobu un smaganu, kā arī mutes gļotādas stāvoklis ir saistīts ar vairākām veselības problēmām. Bieži pacienti sūdzas par paaugstinātu zobu jutību, kas vairāk izteikts cilvēkiem vecumā no 25 līdz 30 gadiem, taču būtībā tas var piemeklēt ikvienu. Tikai apmeklējot zobārstu, iespējams noteikt zobu jutības iemeslus,” norāda M. Štegmane.

Zobu jutības iemesli ir ļoti dažādi, visbiežāk gan tā ir smaganu recesija - smaganu atkāpšanās, kuras rezultātā tiek atsegta zoba sakne. Kairinātājs (piemēram, auksts ēdiens) sasniedzot atsegtos kanāliņus sakairina nervu šķiedras, no kā rodas nepatīkamas sajūtas.

Zobu jutīgs izskaidrojams arī ar zobu nodilumu, kas rodas zobu griešanas vai spēcīgas sakošanas rezultātā, tāpat tas var rasties pārāk spēcīgas zobu tīrīšanas rezultātā. Vēl viens no izplatītākajiem iemesliem ir zobu audu zudums, kas rodas skābes iedarbībā. To var izsaukt gan pastiprināta skābu ēdienu un dzērienu lietošana uzturā, regulāra skābu medikamentu lietošana un gremošanas trakta saslimšanas. Tāpat zobi var izjust diskomfortu pēc balināšanas, profesionālas higiēnas un smaganu slimību ārstēšanas.

“Lai noteiktu jutības iemeslus, ieteicams konsultēties ar savu zobārstu, kas palīdzēs atklāt ne tikai iespējamos zobu jutīguma iemeslus, bet arī ieteiks labākos profilakses pasākumus, kas ilgtermiņā spēs novērst nepatīkamās sajūtas. Galvenokārt, pacientiem tiek ieteiktas mājās lietojamas jutīgumu samazinošas zobu pastas vai profesionāli lietojamas lakas un citi preperāti zobu jutīgumu samazināšanai. Galvenais ir saņemties un sākt cīnīties ar zobu problēmām, lai neiedzīvotos dažādās slimības, kuru ārstēšana būs daudz grūtāka un ilgāka,” norāda centra “Adoria” zobārste.

Veselības centrs “Adoria” piedāvā plašu zobārstniecības pakalpojumu klāstu. Pacientiem ir iespēja veikt profilaktiskas un zobu restaurācijas procedūras, ar kuru palīdzību tiks iegūti veseli zobi un skaists smaids.

 


Komentāri
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: