Veļas žāvētājs - nepieciešamība vai kaprīze
Publicēts 31. martā, 2017.
Daudzās agrāk projektētās mājās tikusi ierīkota telpa, paredzēta veļas mazgāšanai un žāvēšanai, kas ievērojami atviegloja mūsu vecāku vai vecvecāku ikdienu, pie tam, nevajadzēja arī galvu lauzīt, kur izkārt veļu. Tiesa, daudzdzīvokļu māju iemītniekiem gada aukstajā laikā nācās mocīties ne vien ar veļu, kas izkarināta vannasistabā vai uz katra radiatora, bet arī ar veļas auklu labirintiem, izstieptiem pa visām istabām. Tādējādi tāds izgudrojums kā veļas žāvētājs – īsts glābiņš ikvienai mājas saimniecei.

Pēc lielākā interneta veikala Latvijā 220.lv speciālistu apgalvotā, veļas žāvētājs ne vien ietaupa laiku, bet arī nenoslogo mājas telpu – nenākas elpot dažādu mazgāšanas līdzekļu izplatīto aromātu, paciest mitrumu vai arī tīrīt uz logiem sakrājušos kondensātu. Turklāt, žāvētāja izsausētās drēbes mazāk gumzās un tās ir vieglāk izgludināmas. Veļas žāvētāju veidi. Pirms vairākiem gadu desmitiem drēbju, gultasveļas, dvieļu un citu audumu mazgāšana bija smags un nogurdinošs process, kuram sievietes praktiski veltīja visu dienu. Tajā laikā vajadzēja labi apdomāt, kad un kādas drēbes var būt nepieciešamas, jo uzreiz pēc izmazgāšanas tās nebija iespējams ģērbt.

Laikā no rudens līdz pavasarim veļa nereti žuva vairākas dienas, bet tas, savukārt, radīja ievērojamas neērtības. Modernās jaunās paaudzes veļas mazgājamās mašīnas atviegloja mazgāšanas mocības, tomēr neatrisināja žāvēšanas problēmu, tādēļ vēl arī šodien veļu nākas izžaut uz balkona vai likt uz radiatoriem. Tāpēc, ja mājās vēlaties dzīvot ērti un brīvo laiku veltīt savām interesēm, nevis sadzīves darbiem, blakus veļas mazgājamajai mašīnai ir jāuzrodas veļas žāvētājam. Veļas žāvētāji ir vairāku veidu, visbiežāk tie iedalāmi divās galvenajās kategorijās: ventilācijas un kondensācijas veļas žāvētāji. 

Kondensācijas žāvētāji no veļas  iztvaicēto mitrumu uzkrāj filtrā, kas visbiežāk tiek uzstādīts ērti pieejamā vietā. Žāvētājam pabeidzot darbu, filtru izņem un tajā esošo ūdeni izlej. Tiesa, ir veļas žāvētāji, kas uzkrāto šķidrumu novirza uz veļas mazgājamās mašīnas kanalizāciju. Toties ventilācijas žāvētāji mitrumu iztvaicē ar karstu gaisu. Iegādājoties tāda veida veļas žāvētāju, ir noteikti jāparūpējas par īpaši labu ventilācijas sistēmu, pretējā gadījumā vannasistabā vai citā telpā sāks krāties mitrums, radīsies pelējums. Veļas žāvētājs gludekļa vietā? Daudzi mūsdienīgie žāvētāji ir ar gludināšanas funkciju. Tvaika vai gludināšanas funkcija, kas ir tiek lietota žāvētājos, pēc tam, kad žāvēšanas process ir beidzies, var efektīvi likvidēt nepatīkamās smakas no dažādiem audumiem, tos pat nemazgājot. Lietojot tādus žāvētājus, audumi praktiski nesagumzās, tādēļ gludekli vajadzēs lietot pavisam reti. Tomēr, vajadzētu zināt, ka gludināšanas funkcija ir efektīva tikai tad, ja žāvētājs nav pārpildīts. Parasti vienā reizē žāvētājs ar gludināšanas funkciju var izlīdzināt  līdz 3 kg veļas. Turklāt, vajadzētu pievērst uzmanību, ka šī konkrētā veida žāvētājs ir teicama izvēle cilvēkiem, kam ir alerģija pret mazgāšanas līdzekļiem. Šī iekārta ļauj mazgāt drēbes retāk, kā rezultātā ir mazāka saskarsme ar ādu vai elpošanas ceļus kairinošiem alergēniem. Ne velti žāvētājus ar gludināšanas vai tvaika funkciju ir īpaši iecienījušas mammas, kuru bērni vai citi ģimenes locekļi ir alerģiski pret mazgāšanas līdzekļiem.  

Veļas žāvētāja izmēri un vieta mājoklī. Veļas žāvētāji ar saviem izmēriem retos gadījumos vien piekāpjas veļas mazgājamajām mašīnām, tādēļ, izlemjot iegādāties šo sadzīves tehnikas iekārtu, vajadzētu iepriekš labi apsvērt, kurā mājokļa vietā to novietosiet. Ja nolēmāt žāvētāju novietot uz veļas mazgājamās mašīnas, pievērsiet uzmanību, lai tā izmēri būtu tādi paši vai nedaudz mazāki par veļas mazgājamo mašīnu. Ja izvēlēsieties viena un tā paša ražotāja veļas mazgājamo mašīnu un žāvētāju, vienmēr varat iegādāties sastiprināšanas rāmi, kas nodrošinās iekārtu stabilitāti un drošumu.

 Veļas žāvētāju energoefektivitātes klases. Paši dārgākie, tai pat laikā ekonomiskākie ir A energoefektivitātes klasei piederošie veļas žāvētāji, jo tajos ir uzstādītas visas tehnoloģiskās inovācijas, kas nodrošina to, ka jauniegādātā sadzīves tehnikas iekārta patērē elektronenerģiju mazos apmēros.  Salīdzinājumā ar B vai C klases žāvētājiem, A klasei pieskaitāmie žāvētāji patērē gandrīz divas reizes mazāk elektroenerģiju, tādēļ baiļoties par paaugstinātiem elektrības rēķiniem tik tiešām nevajadzētu. Pie tam, šī veida žāvētāji veļas izsausināšanai lieto ievērojami zemāku temperatūru un tiem ir speciāli mitruma sensori, kas neļauj žāvētājam veļu pāržāvēt, bet tas ir īpaši svarīgi, jo augsta temperatūra var nodarīt bojājumu audumiem. Tiesa, B vai C energoefektivitātes klases žāvētāji ir lētāki, bet ne tik ekonomiski, arī to žāvēšanas cikls bieži vien ir garāks, tādējādi arī elektroenerģija tiek patērēta vairāk.  No otras puses, šāda veida žāvētājus droši var izvēlēties tie, ka plāno veļas žāvētāju izmantot reti vai tikai steidzamos gadījumos. Visticamāk, katrā mājā ir vismaz 5 vai 10 sadzīves tehnikas iekārtas, kas atvieglo ikdienu un ietaupa laiku. Tātad, ja ir apnicis lauzīt galvu, kur izkarināt tikko izmazgāto veļu vai negribas gaidīt, kamēr tā izžūs, noteikti derētu apsvērt iespējamību iegādāties veļas žāvētāju. Ja neesat drošs, kura no iekārtām visoptimālāk atbilst jūsu vēlmēm, noderētu konsultācija ar speciālistiem, kas atbildēs uz visiem jūsu jautājumiem. 




Komentāri (1)
Valdo: Noteikti nepieciešamība, vairs nav tās nokārtās malas ar lupatam.
10/04/2017 12:28
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: