Vairums Latvijas iedzīvotāji vēlas atcelt pāreju no ziemas uz vasaras laiku.
Publicēts 26. martā, 2012.
Marta mēnesis Latvijā ir īsts pavasara mēnesis, ne tikai tapēc, ka tas iestājas astronomiski un laikapstākļi kļūst grūtāk paredzami un mainīgi, bet arī tādēļ, ka notiek pāreja no ziemas uz vasaras laiku, tiek uzsāktas bērzu sulu veselības kūres un citi pavasarim raskturīgi notikumi.

Kā zināms šajā nedēļas nogalē Latvijā notika pāreja no ziemas uz vasaras laiku, bet kā pārliecinājās Sabiedriskās Domas un Tirgus Izpētes Centrs (SDTIC), veicot aptauju marta mēnesī, 65% respondentu vēlētos atcelt pāreju no ziemas uz vasaras laiku un tikai 22% grib, lai pāreja notiktu. Kā  iemesls 55% ir tas, ka laika pāreja no ziemas uz vasaras laiku vai otrādāk traucē bioloģisko ritmu un ir grūtāk pamosties no rītiem.  30% respondentu tā īslaicīgi ietekmē emocionālo labsajūtu un 26% laika pāreja neietekmē nekā.

Marta mēnesī vienmēr aktivizējas arī dažādi vīrusi, jo, kā zināms, mainīgie laikapstākļi tam ir pateicīgi. SDTIC veiktajā aptaujā 51% respondentu atzina, ka, lai izvairītos no gripas, profilaksei regulāri uzturā lieto ķiplokus, 42% dzer dažādus vitamīnus, 39% pastiprināti dzer zāļu tējas. Kopumā izvērtējot iegūtos rezultātus, var teikt, ka Latvijas iedzīvotājiem rūp sava veselība un lielākā daļa vēlas pasargāt sevi no saslimšanas. Tādejādi SDTIC vēlējās noskaidrot, cik liela daļa Latvijas iedzīvotāju uzturā lieto bērzu sulas. Kā noskaidrojās, tie ir 42% aptaujāto un 22% respondentu ne tikai lieto uzturā bērzu sulas, bet arī paši tās tecina.

Bet, protams, viens no svarīgākajiem notikumiem, pavasari sagaidot, ir Lieldienas. 74% aptaujāto ir atzinuši, ka gaida Lieldienas un 81% respondentu arī šogad krāsos un ripinās olas pavasara svētkos, 35% tradicionāli šūposies un 27% gatavos tradicionālos Lieldienu ēdienus.

Aptauja tika veikta no 15. – 22. martam, ar interneta starpniecību aptaujājot 740 Latvijas iedzīvotājus no dažādiem reģioniem, vecumā no 18 – 66 gadiem. Šādas Omnibuss aptaujas SDTIC veic regulāri, reizi mēnesī apzinot iedzīvotāju noskaņojumu un attieksmi sabiedriski aktuālos un nozīmīgos jautājumos.


Komentāri
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: