Vai planšetdatori – izmirstoša tehnoloģija?
Publicēts 4. maijā, 2017.
Ja esat redzējuši vienu planšetdatoru, tas nozīmē, ka esat redzējuši tos visus. Nopietni. Tie visi ir ļoti līdzīgi. Atšķiras krāsa, aizmugurējā vāka materiāls un sānos esošās pogas. Viss pārējais gandrīz identisks. Pat kameras vieta vairumam planšetdatoru atrodas vienā un tajā pašā vietā. Nekādas oriģinalitātes no pirmā acu uzmetiena. Bet paskatīsimies rūpīgāk.

 

2015. gadā planšetdatoru pārdošanas apjomi nokritās par 10 procentiem.  2016. gada rādītāji nav labāki. Nopietns brīdinājums planšetdatoru ražotājiem, ka kaut kas ir jādara lietas labā. Tādu brīdinājumu sadzirdēja tikai „Apple“ un „Microsoft“. „Apple“ izlaida jauno „iPad Pro“, kas ar savu jaudīgumu ir pielīdzināms datoram. „Microsoft Surface Pro“ planšetdators aizstāj arī pārnēsājamo datoru un ir ļoti inovatīvs. Visi citi darbojas kā iepriekš – jaunāka operatīvās sistēmas versija, labāks procesors, ietilpīgāka baterija, vairāk RAM, vieglāks planšetdators utt.

Maz pamazām nostiprinās uzskats, ka planšetdatori – izmirstoša tehnoloģija. Vai tā ir? Ir pazīmes, kas gan apstiprina, gan noliedz šo uzskatu.

Tehnoloģijas „mirst“ pastāvīgi

Kad tirgū parādījās pirmie pārnēsājamie datori, stacionārajiem datoriem uzreiz tika pareģots „gals”. Jau vairāk kā 20 gadus tas „gals” ne vien neiestājas, bet pat nemaz netaisās nākt. Kad parādījās viedtālruņi, „izmiršana” tika pareģota telefoniem ar pogām. Un, lūk, 2017. gadā parādījās atjaunotā „Nokia 3310“ un saņēma tika daudz uzmanības, cik nespēja savākt „Apple“. Turklāt, „Apple” „iPad Pro“ planšetdatoru prezentēja nevis pompozā pasākumā, kā tas ir ierasts, bet ar paziņojumu presē. Vai tas nozīmē, ka pogu telefoni ir izbeiguši savu eksistenci? Nē, tā noteikti nav. Tas pats šobrīd tiek teikts arī par planšetdatoriem. Patiesībā nekas nav „miris” un arī „nemirs”, jo pastāv svarīgi iemesli, lai tā nenotiktu.

Negaidīta konkurence no planšetfoniem

Visas tās runas par planšetdatoru ēras beigām izraisīja nekas cits, kā planšetfonu (angliski „Phablet“ – saīsinājums no diviem vārdiem „Phone“ un „Tablet“) rašanās pirms pāris gadiem. Populārākā planšetdatoru ekrāna rezolūcija – 7 collas. Kad tirgū tiek izlaisti jaudīgi 6 collu ekrāna diagonāles tālruņi, ir tikai dabiski, ka tie rada konkurenci planšetdatoriem un var ieņemt attiecīgu tirgus daļu. Jo tās ir divas ierīces vienā – gan tālrunis, gan planšetdators.

Drīzumā šīs runas atkal atjaunosies, jo tuvojas „Samsung Galaxy 8“ tālruņa prezentācija. Runā, ka tiks izlaisti divi modeļi. Viens ar 5,8 collu ekrāna diagonāli, otrs „Galaxy 8 Plus“ – pat ar 6,2 collu ekrāna diagonāli. Tas ir visīstākais planšetfons, kas bez šaubām būs pieprasīts visā pasaulē. Cits ražotājs. Nākamais gads var radīt vēl lielāku apjukumu šajā tirgū. „Sony“ ir prezentējis savu jauno tālruni „Xperia XZ Premium“ ar 4K izšķirtspējas ekrānu. Kas traucē „Sony“ izlaist nevis 5,5, bet gan tālruni ar 6 collu ekrāna diagonāli pēc pusgada un radīt vēl vienu spēcīgu konkurentu planšetdatoriem?

Mobilo ierīču procesori

Jaunākajos viedtālruņos tiek montēts pagaidām jaudīgākais „Qualcomm Snapdragon 835“ procesors. „Intel“ arī strādā pēdu pie pēdas ar „Apple“ un iespējams, ka jau tuvākajā laikā ieraudzīsim ierīci ar vēl jaudīgāku procesoru. Šie procesori bez grūtībām ietilpst viedtālruņa korpusā, tāpēc planšetdatora korpusā tiem būtu jājūtas pavisam „komfortabli”. Tas nozīmē, ka jaunie planšetdatori būs ļoti jaudīgi un vēl vairāk pietuvināsies pārnēsājamajiem datoriem. Par kādu „izmirstošu“ tehnoloģiju te var būt runa?

„Divi vienā“ vai hibrīdie datori – ienaidnieki vai tehnoloģiskās evolūcijas rezultāts?

Skeptiķi apgalvo, ka planšetdatorus izkonkurēs „2 in 1“ vai hibrīdie datori. Tās ir ierīces, kam ir arī klaviatūras bloks, pie kura ir pieslēdzams vai atvienojams ekrāns – planšetdators. Gan klaviatūras blokam, gan planšetdatoram ir atsevišķa atmiņa, procesors un baterija, tādēļ tie var darboties viens no otra neatkarīgi. Šādi hibrīdie datori šobrīd ir ļoti populāri, tādēļ tiem nebūs pārāk sarežģīti ieņemt attiecīgā tirgus daļu. Ir vien jautājums, cik ilgi tie dominēs. Varbūt pēc dažiem gadiem arī tie tiks paziņota kā „izmirstoša” tehnoloģija? Šo datoru mīnuss – tie ir dārgi. Un liekas, ka tie nemaz nekļūs lētāki, jo tiem ir nepieciešams dubultdaudz resursu.

Jāsecina, ka planšetdatori pagaidām nekur netaisās pazust. Ārēji tiem attīstīties vairs īpaši nav kur, bet ar savu jaudīgumu tie drīzumā panāks datorus. Tad arī planšetdators zaudēs „rotaļlietas” statusu. Tagadējie planšetdatori tiek izmantoti sērfošanai internetā, e-grāmatu lasīšanai un spēļu spēlēšanai. Palielinot tā iespējas, tas var kļūt par pilnvērtīgu biznesa rīku.

Planšetdatori šobrīd vēl tikai mēģina atrast vietu mūsu dzīvēs jomās. Skolas lielās, ka tām ir „planšetdatoru klase”, lai gan patiesībā tie netiek pilnībā izmantoti mācību procesā – skolēni Latvijā vēl joprojām nēsā uz skolu lērumu grāmatas un klades, kaut gan viss ir viegli pārnesams uz elektronisko vidi. Slimnīcās vēl joprojām tiek karinātas papīra formātā slimnieku apskates kartes, lai gan visu varētu izdarīt ar parastiem planšetdatoriem. Izzust šī tehnoloģija vēl nevar, jo pagaidām tā atrodas pusaudža stadijā – plāni ir ambiciozi, spēka vēl nav daudz, bet pasauli iekarot noteikti var… 

 


Komentāri
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: