Vai kļūt bagātam nozīmē mainīt domāšanu?
Publicēts 30. decembrī, 2017.
Mūsdienās daudzu cilvēku domas par naudu un tās nozīmi atšķiras. Kāds uzskata, ka visam nepieciešamajam iespējams sakrāt vajadzīgos līdzekļus, tikai jābūt spēcīgam gribasspēkam.

Vēl kāds izmanto modernākas alternatīvas, zinot, ka, piemēram, kredītlīnija ir ērts veids, kā iegūt papildus līdzekļus svarīgākiem mērķiem. Un tad ir tie cilvēki, kuri domā daudz plašāk – viņi apzinās, ko spēj, izkopj savas prasmes, nepadodas pie pirmajām grūtībām un neatlaidīgi turpina iet uz mērķi, lai kļūtu bagāti. Atklāti sakot, šiem cilvēkiem var pilnībā piekrist, jo mūsu ienākumu potenciāls nesākas ar īstā darba atrašanu. Tas sākas ar pareizu domāšanu.  

Pieņemsim, ka tu vēlies kļūt par miljonāru. Pirmais, kas jādara, lai spertu soli šajā virzienā, ir sākt domāt kā vienam no viņiem. Ir izpētīts, ka cilvēki, kas domā kā vidusšķiras pārstāvji, nereti tādi arī paliek, bieži vien nesaprotot, kādēļ viņi nespēj tikt tālāk. Ja arī tu vēlies doties tālāk un mērķēt augstāk nekā citi, šeit būs vairāki piemēri, kā darbojas bagātu cilvēku prāti.

Miljonāri plāno lietas ilgtermiņā

Bagāti cilvēki nedomā tikai par tagadni. Viņi arī ņem vērā nākotnes potenciāli. Un tas nozīmē, ka tiek izvirzīti mērķi, kurus viņi vēlas sasniegt, viena, desmit vai pat vairāku desmitu gadu laikā. Šeit nav runa tikai par pāris nedēļām. Jo vairāk tu spēj “izstiept” savu domāšanu ilgtermiņā, jo bagātāks tu vari kļūt.

Ko tev spēj dot ilgtermiņa domāšana? Tā liek mums paskatīties uz lietām un problēmām plašākā perspektīvā, piemēram, ļaujot uz dot jautājumu – kā es varu dubultot savus ienākumus šajā gadā? Īstermiņa domāšana šajā gadījumā mums liek uzdot jautājumu – kā es varu apmaksāt visus savus rēķinus šajā mēnesī?

Tāpat miljonāri ir gatavi upurēt esošo komfortu, lai nodrošinātu finansiālu brīvību ilgtermiņā. Ko tas nozīmē? Piemēram, katru mēnesi atvēlēt daļu algas, lai to noguldītu krājkontā, nevis nopirktu, piemēram, jaunu telefonu. Un šāda domāšana ir cieši saistīta ar vienu īpašību, kas piemīt daudziem bagātiem cilvēkiem – pacietību. 

Vidusšķiras pārstāvji parasti grib, lai viņu vēlmes tiktu apmierinātas ātri, bez liekas gaidīšanas. Taču, ja tavs mērķis dzīvē ir nevis īslaicīgs komforts, bet finansiālā brīvība, tev ir jāiemācās gaidīt. Bagāti un ļoti bagāti cilvēki nemitīgi sevī cenšas attīstīt šo īpašību. Viņi nešķiež naudu pa labi un pa kreisi, pērkot lietas, kuras viņiem nemaz nav nepieciešamas. 

Miljonāri izmanto pārmaiņas savā labā

Neatkarīgi no tā, vai lielas, vai mazas, pārmaiņas var būt izaicinājums. Kamēr vidusšķiras pārstāvji no tām baidās, miljonāri pārmaiņas redz kā sava veida iespēju. Lielākā vidusšķiras cilvēku problēma ir tā, ka viņi daudzas izmaiņas dzīvē mēdz uzskatīt par negatīvām. Savukārt bagāti cilvēki domā citādāk – lai arī kādas būtu šīs pārmaiņas – pozitīvas vai negatīvas, viņi tās izmantos savā labā. Iemācoties pieņemt to, ka dzīve mainās, mēs augam un attīstāmies, kā arī nostiprinām savu pašpārliecinātību. 

Pārliecība par sevi var tikt sasniegta tikai caur smagu darbu. Tas ir rezultāts, kādu redzam, ja ieguldām pūles un neatlaidīgi ejam uz mērķi. Ja tu zini, ka spēj pārvarēt jebkādas grūtības, kas sastopamas dzīvē, tu spēj sasniegt visu, ko vēlies. 

Miljonāri nekad nebeidz mācīties

Ja tu aiziesi ciemos pie kāda bagāta cilvēka, visticamāk, tu ieraudzīsi lielu grāmatu plauktu un, iespējams, pat veselu bibliotēku. Miljonāri nebeidz mācīties pēc tam, kad absolvējuši skolu. Viņi turpina uzkrāt jaunas zināšanas visu mūžu. Veiksme ir nebeidzams process. Ja daļa tavu ienākumu netiek ieguldīta finansiālajā izglītībā, var gadīties, ka visu mūžu būsi iestrēdzis vidusšķirā. Jo vairāk naudas tu ieguldīsi, lai mācītos ko jaunu, it īpaši par finansiālā stāvokļa uzlabošanu, jo vairāk līdzekļu tu nopelnīsi nākotnē. 

Lētākais un vienkāršākais veids, kā sākt ieguldīt savā finansiālajā izglītībā ir, ieguldot naudu grāmatās. Vai zini to, ka vari apgūt kāda jēdziena būtību tikai pāris stundās, kamēr kāds cits ir mocījies gadiem, lai to apjēgtu?

Miljonāri uzdod sev jautājumus, kas saistīti ar iespējām

Viena no svarīgākajām iezīmēm, kas atšķir miljonārus un vidusšķiru, ir tas, kā viņi apstrādā informāciju. Kamēr bagātie cilvēki sev uzdod jautājumus, kas saistīti ar iespējām un to izmantošanu, kā arī kontroli pār savu dzīvi, vidusšķiras pārstāvji nereti domā par savā veidā iznīcinošiem jautājumiem. 

Piemēram, miljonārs domā – kā es varu nopelnīt 1 miljonu eiro gada laikā, darot to, kas man patīk? Savukārt parastais cilvēks prasīs sev – kā es varu panākt to, lai priekšnieks piešķir man algas pielikumu?

Skatoties uz sarežģītām situācijām, bagāti cilvēki domā – ko dzīve man šobrīd cenšas iemācīt? Vidusšķiras pārstāvis fokusēsies uz to, kāpēc sliktas lietas vienmēr notiek tieši ar viņu? Atšķirība starp šiem abiem domāšanas veidiem ir ievērojama. Pirmajā gadījumā cilvēki jautā sev, ko viņi var darīt, bet otrajā – ko viņi nevar. Tev jāiemācās uzdot sev jautājumus, kas palīdz izmantot tev savu potenciālu un dotības, jo tas viss nosaka to, kāda būs tava nākotne. 

Tas, kā tu skaties uz lietām, pasaka daudz par to, kā tu spēj risināt problēmas. Miljonāri ir radoši, viņi mazāk koncentrējas uz to, kā reaģēt uz notiekošo. Tā vietā, lai pieņemtu dzīvi, kāda tā ir, bagāti cilvēki fokusējas uz to, kā viņi var padarīt savu nākotni labāku. Lai arī tev izdodas atrast to domāšanas veidu, kas palīdz izmainīt tavu dzīvi uz pozitīvo pusi!


Komentāri (2)
Jana: Small business financing https://www.cityfinances.lv/atrie-krediti-uznemumiem/
14/01/2018 19:04
Weblapā: Ceru, ka tagad kluusu bagats :D
20/01/2018 16:37
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: