Televizoru nākotne – OLED tehnoloģija?
Publicēts 29. martā, 2017.
Kad esat nopircis jaunu televizoru, priecājaties, ka esat izvēlējies vienu no labākajiem un kvalitatīvākajiem modeļiem, kas ir pieejams tirgū. Pirms pirkšanas konsultējaties, lasiet atsauksmes un izvēlieties pēc jūsu domām (reizēm arī veikala konsultanta) labāko televizoru. Vai tiešām labāko? Tā jūs domājat, kamēr neesat pamanījis televizoru ar vēl labāku un kvalitatīvāku ekrānu. Vēl pavisam nesen par labākajām saukto tehnoloģiju vietā ienāk jaunas tehnoloģijas.

 

Tas notiek tik ātri, kad pēc gada vai pat pēc dažiem mēnešiem aizejat uz to pašu veikalu saprotiet, ka jūsu esošais LED televizors vairs nerāda tik spilgti un skaisti kā OLED tehnoloģijām pārpildītie televizori.

Kas ir OLED tehnoloģija? OLED termins nozīmē „organiskās gaismas diodes”. Būtisks vārds ir „organiskās” – tieši tādas diodes, izmantojot elektrisko strāvu, pašas izplata gaismu, tādēļ tām nav nepieciešams papildus apgaismojums (pretēji kā LCD vai LED televizoriem).

Kādas ir šīs tehnoloģijas priekšrocības:

  • Ar OLED tehnoloģiju melnā krāsa kļūst vēl melnāka, gaisma gaišāka;
  • Tā patērē mazāk elektroenerģijas, jo pašas gaismas diodes izstaro gaismu;
  • Plāns dizains. Biezums mērāms milimetros;
  • Plats skata leņķis;
  • Ātrāks reakcijas laiks (ātri rādāmas kustības neatpaliek (angļu val. „motion lag” vai „motion blur”).

Lielākajā tehnoloģiju iestādē, kas ir nesen beigusies, CES 2017 LG iepazīstināja ar savu flagmani – „LG W7”. Nosaukumā W burts nav bez iemesla – tas simbolizē vārdu „wallpaper” (tapete), jo šo televizoru biezums ir iespaidīgs – 2,6 mm. Lielākoties šis televizors ir plānāks par gleznām, kas karājas jūsu mājās.

Kompānija savu izstrādājumu raksturo kā plānāko, vieglāko un skaistāko televizoru pasaulē. Iespējams, viņiem ir taisnība, jo šajā gadījumā vārdā „televizors” nav vietas skandām, dažādiem savienojumiem un šajā „televizorā” pat nav ievietotas visām elektronikas detaļas. Kādēļ? Tādēļ, ka 2,6 mm biezajā ekrānā nav iespējams ievietot skandas un dažas no elektronikas detaļām. Viss tas ir samontēts papildaprīkojumā „SoundBar”, kas ar ekrānu tiek savienots ar plānu vadiņu. Ieslēdzot televizoru no papildaprīkojuma stilīgi izbīdās skandas, no kurām skaņa izplatās uz augšu un atsitoties pret grieztiem rada iespaidu, ka skaņa izplatās no augšas. Televizors pie sienas stiprināms, izmantojot magnētus, tādēļ tas „saplūst” ar telpu, jo nav spraugas starp sienu un televizoru. Televizorā strādās „Web OS 3.5” versija, kura ir viena no jaunākajām – „runājot” par mājas sadzīves priekšmetiem, kam ir „LG Signature” tehnoloģija. „LG W7” būs 77 un 65 collu modeļi. Klīst baumas, ka tādi televizori maksās no 8000 eiro, kaut oficiālu cenu vēl neviens nav izsludinājis.

CES izstādē kompānija SONY OLED televizoru tirgū ienāca ar „Bravia A1”. Daudzi nepievērsa uzmanību spilgtajam 4G ekrānam, kura kvalitāte, tāpat kā citiem OLED televizoriem, ir nevainojama. Precīzāk vajadzētu teikt, ka acis neticēja tam, ko ausis dzirdēja – šajā televizorā patiešām nav skandu. Skaņa izplatās no statīva un paša ekrāna(!). Statīvs rada zemas frekvences, ekrāns vibrē, radīdams skaņu. Iespaidīgi. Taisnībā, šo televizoru nepiekārsiet pie sienas, bet to darīt nav nepieciešams. SONY vēlas pievērst to pircēju uzmanību, kuriem televizors, kas karināms pie sienas, nav nepieciešamība. Pēc ražotāju domām, šī tehnoloģija ļauj likvidēt skaņas un attēla nesaderību – skaņa izplatās no turienes, kur rodas attēls.

Beigās vajadzētu pastāstīt par OLED trūkumiem, bet to nedarīsim. Kādēļ? Tādu patiešām nav. Vienīgais mīnuss – lielāka cena nekā citu tehnoloģiju televizoriem, bet tik tikko ražotu LCD un plazmas televizoru cenas arī ir iespaidīgas. Šobrīd OLED tehnoloģijas televizorus var iegādāties no 1200 EUR. „LG W7” un „Sony Bravia A1” tirgū parādīsies 2017. gada pavasara beigās – vasaras sākumā.

 


Komentāri
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: