Rapšu eļļa - neatsverams palīgs cilvēka veselībai un skaistumam
Publicēts 27. maijā, 2015.
Mūsdienās, kad uzturā dažkārt sanāk lietot neveselīgu pārtiku, ir rūpīgi jāpiedomā pie tā, lai ar saviem uztura paradumiem nenodarām pāri mūsu organismam un veselībai. Nav noslēpums, ka katras saimnieces virtuvē neaizvietojams palīgs ir eļļa. To piedāvājums ir ļoti plašs un pielietojums dažāds, taču vien retais zina, ka tieši nerafinēta rapšu eļļa ir ne vien garda, bet bagāta ar dažādām organismam nepieciešamām taukskābēm.

Rapšu eļļa ir ļoti vērtīgs vitamīnu avots kā uzturā, tā virtuvē- auksti spiestā eļļa ir bagāta ar vitamīnu E, kas ir dabīgs antioksidants un tiek dēvēts par jaunības eliksīru.Pat viena tējkarote eļļas dienā mūsu organismu spēj apgādāt ar vajadzīgo daudzumu eļļā paslēpto taukskābju un citu vērtīgo vielu.

"Nerafinētās eļļas iegūst auksti spiežot, ģenētiski un ķīmiski nepārveidojot, saglabājot visas nepieciešamās taukskābes, kā arī specifisko taukskābi oleīnskābi un vitamīnus. Svarīgs fakts ir tas, ka rapšu eļļā ir maz piesātināto jeb tā saukto slikto tauku, kas, kā uztura sastāvdaļa, nav vēlama mūsu veselībai. Polinepiesātinātās taukskābes omega-3 un omega-6 rapšu eļļā ir ideālā, veselībai vēlamā proporcijā. Nerafinētā rapšu eļļa ir īpaši ieteicama lietošanai tieši tiem cilvēkiem, kuri vitamīnus un nepieciešamās taukskābes vēlas uzņemt ar dabīgiem produktiem, atsevišķi nelietojot speciālus medicīniskus preparātus," norāda uzņēmuma "Iecavnieks&Co", kas ir viens no lielākajiem pārtikas rapšu eļļas ražotājiem Baltijā, direktore Zane Putāne.

Rapšu eļļu var lietot cepšanai, jo tā ir bagāta ar oleīnskābi(omega-9), kas karsējot ir stabila un neveido kaitīgus savienojumus. ‘’Iecavnieks&Co’’ ir veicis analīzes rapšu eļļai, nosakot dūmošanas punktu un tas ir virs 220 grādiem pēc Celsija (cepšanai var izmantot eļļas, kuru dūmošanas punkts ir virs 180 grādiem). Izmantojot rapšu eļļu, ēdienos saglabājas visas nepieciešamās uzturvielas un vitamīni. Vēl rapšu eļļa virtuvē ir lietojama dažādu salātu un mērču pagatavošanā, kā arī konditorejā. Tā ēdieniem piešķir īpaši patīkamu garšu, tajos saglabājot visas vērtīgās vielas, turklāt papildinot tās ar vitamīniem.

Tomēr nerafinētas rapšu eļļas pielietojums nebeidzas vien virtuvē- šo eļļu lieto arī medicīnas preparātu – ekstraktu, ziežu, arī kosmētisko eļļu un krēmu – ražošanai. Rapšu eļļa ir dažādu kosmētisko pieniņu sastāvos, jo mazina ādas kairinājumu pēc saules peldēm un padara to maigāku. Kā norāda "Iecavnieks&Co" direktore Zane Putāne, rapšu eļļu kā skaistumkopšanas līdzekli īpaši iecienījušas ir sievietes, kuras savu ādu nevēlas apdraudēt ar ķīmiskiem līdzekļiem, bet labprāt padara to gludāku ar dabīgo un daudzfunkcionālo produktu - rapšu eļļu.

Būtiski ir neaizmirst, ka uzturs spēlē lielu lomu mūsu dzīves labklājībā un veselībā, tādēļ ir jāizmanto iespēja, ka ar tik šķietami vienkāršu paradumu kā rapšu eļļas lietošanu pārtikā, varam rūpēties par savas veselības saglabāšanu.

 


Komentāri
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: