Piparkūkas – universāls Ziemassvētku vēstnesis
Publicēts 15. decembrī, 2015.
Tuvojoties gada sirsnīgākajiem un gaidītākajiem svētkiem, ikviens Latvijas iedzīvotājs sāk aktīvi plānot, kā iepriecināt sevi un savus mīļos cilvēkus. Ziemas saulgrieži tiek sagaidīti ar dažādām tradīcijām un nav iedomājami bez eglītes rotāšanas, laika pavadīšanas ar ģimeni, karstajiem dzērieniem, kā arī piparkūkām.

 

Piparkūku cepšana un ēšana ir viena no Ziemassvētku neatņemamām sastāvdaļām, priecējot cilvēkus ar jautrību, garšu un smaržu, kas tiek asociēta tieši ar šiem svētkiem. Kā norāda “Vidzemes maiznīcas” valdes priekšsēdētāja Ligita Liepiņa – Eglīte, tie cilvēki, kuri labprāt vēlas mierīgi, ģimenes lokā aizvadīt gatavošanos Ziemassvētkiem, labprāt iegādājas tieši piparkūku mīklu un ar prieku liek lietā savas pavārprasmes, savukārt cilvēki, kuriem varbūt nav laika vai motivācijas pašiem cept šos gardumus, labprāt nopērk jau gatavas piparkūkas, ar dažādām formām un glazūrām.

“Svētku ēdienkarte katrā mājā ir citādāka — atbilstoši ģimenes tradīcijām, taču mielasta neatņemama sastāvdaļa tradicionāli ir piparkūkas. Piparkūkas spēj radīt fantastisku svētku noskaņojumu, īpaši bērniem, tādēļ ir īpaši svarīgi, lai piparkūkas būtu svaigas un veselīgas. Tuvojoties svētkiem, pieprasījums pēc piparkūkām krietni pieaug – mēs esam gandarīti, ka iedzīvotāji novērtē vietējos ražotājus un arvien vairāk uzticas to profesionalitātei un vietējo produktu pievienotajai vērtībai,” stāsta Ligita Liepiņa – Eglīte.

Jāpiebilst, ka piparkūkas ir ne vien gardas un smaržīgas - tās var būt arī lielisks dekors svētku galdam. Lai gan katrai ģimenei ir savas iemīļotākās piparkūku formiņas un receptes, ir svarīgi, lai izvēlētā piparkūku mīkla ir svaiga un kvalitatīvi pagatavota, jo tieši no mīklā esošajām sastāvdaļām un tās konsistences būs atkarīgs, cik gardas un skaistas piparkūkas rotās jūsu galdu. Pērkot mīklu, der pievērst uzmanību tās krāsai — gaišāka mīkla ir maigāka, tumšāka — spēcīgāka un asāka. Mājās pārnākot, to atliek vien izrullēt, izveidot piparkūku figūriņas un ielikt cepeškrāsnī, tiklīdz tās ir atdzisušas, dekorēt pēc sirds patikas. Šajā procesā talkā jāņem glazūra, kas gatavota no pūdercukura un olu baltuma, klāt pievienojot mazliet galda etiķa vai citrona sulas un vajadzības gadījumā arī kādu no dabīgajām krāsvielām - biešu, burkānu vai jebkuru citu krāsainu sulu.

“Piparkūkas patiešām ir unikāls gardums, kas kā bērnos, tā pieaugušajos var izraisīt prieku un asociācijas ar Ziemassvētkiem. Es vēlētos aicināt ikvienu ģimeni rast laiku un sirsnīgā atmosfērā pagatavot piparkūkas, iepriecinot sevi un apkārtējos. Tāpat piparkūkas var būt lieliska dāvana – kā paša gatavotas, tā nopirktas, jau skaisti iesaiņotas un izgreznotas ar gardu glazūru. Lai visiem gaiši un patīkami svētki!” vēl “Vidzemes maiznīcas” valdes priekšsēdētāja.

 


Komentāri
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: