Pēc Ziemassvētku brīvdienām paredz gripas aktivizāciju Latvijā
Publicēts 16. decembrī, 2011.
Kā apliecina mediķi, laiks pēc Ziemassvētku brīvdienām, kad cilvēki atgriežas no ārvalstu ceļojumiem ir laiks, kad paaugstinās risks Latvijā izplatīties gripas vīrusam. Aicina iedzīvotājus būt piesardzīgiem un ievērot profilakses aktivitātes.

Laiku no Ziemassvētkiem līdz Jaunajam gadam cilvēki nereti izvēlas izmantot, ceļojot, dodoties uz citām valstīm un atpūšoties. Diemžēl tas nereti rezultējas ar to, ka, atgriežoties mājās, līdz tiek atvestas dažādu vīrusu infekcijas, to starpā, gripa. Ja slimnieks nesāk tūlītēju ārstēšanos, slimība strauji izplatās.

“Šobrīd jau fiksēti daži gripas gadījumi, kas ievesti no ārvalstīm. Gripas vīruss varētu izplatīties vairāk, kad to atvedīs no ārvalstīm, un aktīvāka došanās atvaļinājumos uz ārvalstīm to veicinās. Šāda sakarība ir vērojama katru gadu. Parasti pirmie gripas vīrusi tiek ievesti no Rietumiem, bet ziemas beigās var pievienoties vīrusi arī no Austrumiem. Lai samazinātu saslimšanas risku, vakcināciju ieteicams veikt oktobrī, novembrī vai decembrī, taču arī vēlāk tā ir lietderīga,” norāda ģimenes ārste Sarmīte Veide.

Lai izvairītos no saslimšanas, profilaktiski pasākumi būtu jāveic jau pirms došanās atvaļinājumā. Visefektīvāko aizsardzību var dot vakcinācija, tomēr der atcerēties arī citus veselības priekšnoteikumus – higiēnas ievērošanu – regulāri mazgāt rokas – pietiekamu miegu, kā arī pilnvērtīgu uzturu un atbilstošu apģērbu.

Arī cilvēkiem, kas nav ieplānojuši ceļot jābūt pietiekoši piesardzīgiem un jānodrošinās pret vīrusa infekcijām, kuras pēc Ziemassvētkiem var parādīties Latvijā. Īpaša uzmanība savai veselībai jāpievērš riska grupu cilvēkiem – grūtniecēm, cilvēkiem, kas vecāki par 65 gadiem, bērniem līdz 2 gadu vecumam, cilvēkiem ar hroniskām elpceļu, sirds un endokrīnām blakusslimībām.


Komentāri
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: