Padomi veiksmīgai velosezonas uzsākšanai un pavadīšanai
Publicēts 6. jūnijā, 2019.
Vasara ir sākusies un ir pavisam pēdējais brīdis, lai paveiktu visu, kas nepieciešams veiksmīgai velosezonas uzsākšanai. Ja nu kaut kas piemirsies, šeit apkopotas svarīgākās lietas, ko nepieciešams paveikt, lai velosezonas uzsākšana un viss aktīvais velobraukšanas laiks būtu drošs un patīkams.

Noteikti jāsāk ar velosipēda tehnisko apkopi – pēc ziemas dīkstāves būtu vērts pārbaudīt gan riepu, bremžu un ātrumu mehānismu stāvokli, gan arī pārliecināties, vai ķēde nav sarūsējusi un atcerēties to ieļļot, lai braucieni būtu ne vien patīkami, bet arī droši. Savukārt tiem, kam velosipēds vēl nav iegādāts vai arī vecais ir savu laiku nokalpojis un nepieciešams jauns, ir īstais laiks doties uz internetveikalu 220.lv, kur pieejami kvalitatīvi velosipēdi plašā klāstā (skatīt velosipēdi cenas) kas ļaus atrast savu ideālo vasaras kompanjonu.

Svarīgi ir arī padarīt savu velosipēdu pamanāmu citiem transportlīdzekļiem gan diennakts gaišajā, gan tumšajā laikā – atbilstošas lampas, atstarojošie elementi. Velobraukšanas profesionāļi iesaka izmantot lampas ar dinamisko rumbu, kas pašas ģenerē strāvu, lai gaisma būtu spoža. Savukārt par populārāko atstarojošo elementu uzskatītā veste nav obligāti jāvelk mugurā, lai pildītu savu funkciju – pietiek to piestiprināt, piemēram, pie mugursomas.

Lai velosezona būtu izdevusies, noteikti jāpadomā par drošību – gan velosipēda, gan savu, gan arī apkārtējo satiksmes dalībnieku. Tā kā garnadžiem, diemžēl, patīk velosipēdi, ir svarīgi ne vien izvēlēties atbilstošu slēdzeni, bet arī reģistrēt savu velosipēdu CSDD datu bāzē. Pēc reģistrācijas tiek izsniegta uzlīme, ko ir praktiski neiespējami noplēst, līdz ar to policijai ir lielākas iespējas atrast īpašnieku gadījumā, ja velosipēds ir konfiscēts zaglim. Savukārt, ja runājam par velosipēdu slēdzenēm – profesionāļi iesaka izmantot pakavveida vai ķēžveida slēdzenes, tomēr svarīgākais ir nezaudēt modrību, jo pieredzējis garnadzis var tikt galā arī ar vislabāko slēdzeni.

Sevis paša drošībai tiek ieteikts izmantot ķiveres un ceļu un elkoņu sargus, lai sadrusmes gadījumā tiktu mazināts traumu risks. Īpaši šis ieteikums attiecas uz bērniem – ķivere ir obligāts nosacījums drošībai, nevis tikai lai izvairītos no soda. Ideālā vairantā ķiveres izbraucienos lieto visa ģimene, lai mazajiem braucējiem nerastos vēlme braukt bez ķiveres, jo mamma/tētis tā dara. Gadījumā, ja bērns tiek pārvadāts velokrēsliņā, pirms velosezonas uzsākšanas ir svarīgi pārbaudīt arī krēsliņa stiprinājumus un vispārējo stāvokli.

Noteikti pirms aktīvās velosezonas uzsākšanas vajadzētu atkārtot arī ceļu satiksmes noteikumus. Aizvien vairāk pilsētu ceļu infrastruktūrās tiek attīstīti veloceliņi, kas patiesībā atvieglo pārvietošanos ne vien pašiem velobraucējiem, bet arī gājējiem un autobraucējiem, tādēļ vietās, kur šie veloceliņi ir pieejami, tos arī vajadzētu izmantot, nevis turpināt pārvietoties pa ietvi vai braucamo daļu, tādējādi traucējot pārējiem satiksmes dalībniekiem.

Kad velosipēds savests tehniskā kārtībā, par drošību padomāts un ceļu satiksmes noteikumi atkārtoti, tad var padomāt arī par piedalīšanos kādos lielākos velopasākumos, ne tikai izmantot velosipēdu par ikdienas pārvietošanās līdzekli. Katru gadu visā Latvijā notiek gan dažādi tematiskie braucieni, gan velomaratoni ar vairākiem posmiem dažādās pilsētās – atliek vien atrast sev piemērotāko variantu un doties izbaudīt riteņbraukšanas burvību.

Noslēgumā velobraukšanas entuziasti sniedz divus lieliskus padomus nākotnei - velotransportu nevajag izmantot tiki brīvdienās, jo tas ir gana izdevīgs transporta veids arī ikdienā un lai nākošajā gadā velosezonas sākumam nebūtu jāgatavojas, ieteicams to nemaz nepārtraukt, jo ar velosipēdu iespējams pārvietoties visu gadu!


Komentāri (4)
Daniel: Galvenais arī iesildīties, tad traumu būs mazāk
12/06/2019 13:22
Jano Kalipso: Piekrīt Danielam, bez iesildīšanās nekādigi. Pats to izjutu pagājušajā sezonā!
22/07/2019 19:31
Jano Kalipso: Piekrīt Danielam, bez iesildīšanās nekādigi. Pats to izjutu pagājušajā sezonā!
22/07/2019 19:31
Jano Kalipso: Piekrīt Danielam, bez iesildīšanās nekādigi. Pats to izjutu pagājušajā sezonā!
22/07/2019 19:31
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: