Noderīgi padomi, kā izvēlēties piemērotāko velosipēdu
Publicēts 23. maijā, 2019.
Velobraukšana ir populārs pārvietošanās veids, īpaši gada siltajā sezonā. Taču, lai šī aktivitāte sagādātu tikai pozitīvas emocijas, svarīgi izvēlēties sev piemērotu velosipēdu. Augumam un braukšanas paradumiem neatbilstošs velosipēds var veicināt diskomfortu, un to nevēlas neviens. Tātad pirms velosipēda izvēles vajadzētu definēt tā izmantošanas mērķus, kā arī vērtēt braucamā atbilstību cilvēka auguma parametriem. Lūk, daži kritēriji, ko ņemt vērā izvēloties velosipēdu.

Braukšanas paradumi

Vienkāršākais velosipēdu iedalījums ir – sieviešu un vīriešu velosipēdi. Taču, lai izvēlētos piemērotāko risinājumu, ar šo iedalījumu vien nepietiks. Jāņem vērā arī mērķis, kādam tas pārsvarā tiks izmantots. Atšķirīgiem braukšanas paradumiem piemēroti dažādi velosipēdu veidi. Populārākie varianti ir:

  • Pilsētas velosipēds – viens no praktiskākajiem risinājumiem, kas noderēs tiem, kuri visbiežāk pārvietojas pilsētvidē. Šāda tipa velosipēdiem ir ērts sēdeklis, tie ir praktiski un arī izskatās stilīgi, taču tiem ir salīdzinoši liels svars;

  • Kalnu velosipēds – šāda tipa velosipēdi piemēroti, lai pārvietotos gan pa līdzenu, gan kalnainu apvidu. Kalnu velosipēdiem ir platas riepas, ergonomisks sēdeklis un vairāki ātrumi;

  • Šosejas velosipēds – piemērots braukšanai pa līdzenām virsmām, īsā laikā ļauj attīstīt lielu ātrumu. Šāda tipa velosipēdiem ir šauras riepas, kā arī izturīgs, taču svara ziņā diezgan viegls rāmis;

  • Tūrisma velosipēds – šāda tipa velosipēds izcili piemērots garāku attālumu veikšanai. Tas ir ērts, izturīgs un viegls, turklāt to vienkārši pielāgot dažādām vajadzībām – piemēram, pievienot lukturus, bagāžnieku vai stiprinājumu ērtākai somas pārvadāšanai.

Vispirms izvērtē, pa kādiem ceļiem plānots braukt, kādus attālumus paredzēts veikt – tad vari izvēlēties kādu no konkrētajam mērķim paredzētajiem risinājumiem.

Velosipēda rāmja izmērs

Otrs būtiskais faktors ir velosipēda rāmja izmērs. Tie tiek iedalīti – S, M, L un XL izmēros. Lai izvēlētos piemērotāko risinājumu, jāņem vērā sava auguma īpatnības. Izvēloties pārāk lielu velosipēda rāmi, braukšana būs mazāk stabila, ilgstošas braukšanas laikā var rasties diskomforts. Savukārt, ja velosipēds būs par mazu, būs grūtāk attīstīt nepieciešamo tempu, tādēļ kājas nogurs daudz ātrāk.

Riteņu diametrs

Jāņem vērā arī riteņu diametrs. Lielāki riteņi ir ērtāki, veicot garākus pārbraucienus, taču ar tiem manevrēt ir daudz grūtāk. Velosipēdi ar šaurākiem riteņiem ir lēnāki, taču tie ir vieglāk manevrējami.

Velosipēda cena

Svarīgs faktors ir arī velosipēda cena. Lai ietaupītu naudu, daudzi plāno iegādāties lietotu velosipēdu. Taču, izdarot šādu lēmumu, jāņem vērā ar to saistītie riski. Daudz drošāk tomēr iegādāties jaunu velosipēdu.

Pateicoties plašajam piedāvājumam, veikalos nopērkami velosipēdi dažādās cenu kategorijās. Lēti sieviešu velosipēdi, kā arī vīriešiem paredzētie braucamie ērti un ātri apskatāmi internetā. Tas ir veids, kā ne vien atrast savam budžetam atbilstošu risinājumu, bet arī uzzināt visu aktuālo informāciju par dažādiem velosipēdu modeļiem. Tas arī palīdz ietaupīt laiku, jo viss daudzveidīgais piedāvājums aplūkojams jebkurā sev ērtā brīdī.

Ko ņemt vērā, iegādājoties velosipēdu internetā?

Iepērkoties internetā, izvēle tiek balstīta tikai uz preču aprakstiem un fotoattēliem. Tieši tādēļ svarīgi rūpīgi iepazīties ar visu pieejamo informāciju, un, nepieciešamības gadījumā, konsultēties arī ar pārdevēju. Daudziem pirkumu veikšana tiešsaistē šķiet riskanta, taču vajadzētu atcerēties, ka, iepērkoties internetā, spēkā ir distances līgums, kas nosaka – pircējam ir tiesības 14 dienu laikā atdot preci atpakaļ pārdevējam, ja tā kāda iemesla dēļ tomēr neatbilst prasībām.

Velosipēdi pieejami plašā klāstā – izvēlies saviem mērķiem un vajadzībām atbilstošāko!  


Komentāri (2)
Evita: Kā atšķiras kalnu un tūrisma velosipēds?
31/05/2019 07:47
Janīna Ozoliņa: Es pat nezināju, ka to ir tik daudz veidu.
23/03/2020 15:13
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: