Kas nosaka planšetdatora cenu?
Publicēts 18. augustā, 2015.
Planšetdatoru modeļi mainās strauji. Tik strauji, ka knapi spējam izsekot līdzi, kas jauns atkal parādījies piedāvājumā. Tāpat ir arī ar planšetdatoru cenām – tās mainās neiedomājami ātri, vieniem kļūstot lētākiem, citiem, jaunajiem, kas parādās veikalu plauktos, esot krietni vien dārgiem cenā. Tad nu atliek vien izvēlēties – vai vēlamies pašu jaunāko modeli iegādāties, ieguldot lielāku naudas summu, vai iegādāties kaut ko nedaudz senāk klajā nākušu, toties zemākā cenu kategorijā.Un zemāka cena nebūt nenozīmēs zemu kvalitāti.

Tieši šī – mainība – ir iemesls, kāpēc cenu kategoriju planšetdatoriem noteikt ir diezgan grūti. Tomēr, vairāk vai mazāk zinātāji ir paspējuši iedalīt planšetdatorus trīs cenu kategorijās – lētās, vidēja līmeņa un izsmalcinātie modeļi. Lētās planšetes var sameklēt cenu kategorijā aptuveni no 100 eiru un uz augšu (līdz aptuveni 200 eiro). Šādi zemāko cenu modeļi nāk ar nedaudz ierobežotākām funkcijām, ir mazākas izmēros un tām ir nedaudz zemāka procesora jauda, iebūvētā atmiņa un atmiņa dažādas informācijas uzglabāšanai. Atšķirība ir arī materiālos, no kāda izstrādāta planšete – šeit dominē plastmasa, kamēr dārgāki un izsmalcinātāki modeļi ir no tādiem materiāliem kā alumīnijs un no dzīvsudraba brīvs stikls. Cenā no 200 līdz 500 eiro ietilpst vidējās klases planšetdatori. Tie piedāvā augstāku funkciju izpildes spēju un ir tie, kas šobrīd tiek pirkti visvairāk. Sākotnējie iPadi ir šajā cenu kategorijā. Un tad seko izsmalcinātākie modeļi – virs 500 eiro (lielākoties Apple produkti) – lieli ekrāni, lieliska funkcionēšanas spēja, papildinājumi, ātrāka procesora darbība, labāka video atskaņošanas un uzņemšanas kvalitāte, lielāka iebūvētā atmiņa un daudz piemērotāki integrācijai ar citām ierīcēm.

Planšetdatora cena ir atkarīga no daudziem faktoriem – viens no būtiskākajiem – planšetes displeja izmēri un izšķirtspēja. Lielākoties septiņu collu planšetdatori ir lētāki, nekā tie, kas 10 collu un lielāki ekrāna izmēros. Otrs faktors, kas krietni vien ietekmē cenu – iebūvētās atmiņas lielums, procesora veids un ātrums, komunikācijas portu un savienojamības iespēju skaits ar citām ierīcēm, kā arī papildus funkcijas (multifunkcionalitāte, kamera un tā tālāk).

Lētāko planšetdatoru kategorijā ietilpst tie, kas klajā nākuši sākot no 2011. gada. Lielākoties to vidū ir ierīces ar Android 4.1 un 4.1. operētājsistēmām – piemēram Asus MeMo Pad, Lenovo IdeaTab, Samsung Galaxy Tab3 Lite un tā tālāk. Lielākoties tie patiešām ir 7 collu ekrāna izmērā (ir arī izņēmumi ar 10 collu izmēru, piemēram, Asus Eee Pad). Izšķirtspēja gan šiem modeļiem ir dažāda, tāpat kā baterijas dzīves ilgums un iebūvētā atmiņa. Tad nu var izvēlēties labāko no visiem, sekojot šiem parametriem. Arī lētā gala modeļi nav slikti – var kalpot lieliski un būt uzticama ierīce ikdienas gaitās.

Vidējā cenu kategorijā ierīces daudz neatšķiras no lētajiem modeļiem – klajā nākuši arī sākot no 2011. gada, operētājsistēmas lielākoties Android (gan 4.2. gan jau 4.4.). Nedaudz augstāka izšķirtspēja, procesori nedaudz jaudīgāki, arī iebūvētā atmiņa krietni vien lielāka un baterija dzīvo ilgāk (vieglāki svarā). Savukārt paši dārgākie modeļi lielākoties nāk no Apple produkcijas, lai gan ir sastopami arī tādi modeļi kā Samsung Galaxy TabPro 8.4. dārgo modeļu sarakstā. Te nu arī visi parametri ir nedaudz augstāki un labāki, jaudīgāki un ietilpīgāki.

Un tomēr – ne vienmēr izvēlēties lētāko (vai dārgāko), nozīmē izvēlēties labāko. Vispirms jātiek skaidrībā, kādam mērķim planšetdators vispār nepieciešams. Ja tas nepieciešams izklaidei, spēlēm, attēliem, video, filmām un elektronisko grāmatu lasīšanai – var izvēlēties ne ārkārtīgi dārgu, bet ar labu izšķirtspēju (der labi Andriod operētājsistēmu planšetes – pieejamas daudz bezmaksas aplikāciju, spēļu). Bet ja ierīce paredzēta darbam, var izvēlēties nedaudz dārgāku modeli (ar iOS vai Windows operētājsistēmām, arī Android), līdzi pievienojot klaviatūru, kas ļaus ērtāk izmantot visas ierīces funkcijas. Galu galā – to, kādā cenā iegādāties planšetdatoru, nosaka tikai pircējs pats!

Planšetdatori – Lielisks piedāvājums un cenas interneta veikalā 220.lv!

 


Komentāri
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: