Kas jāzina, lai kredīts būtu palīgs, nevis traucēklis?
Publicēts 7. martā, 2017.
Kredīti kopumā tiek vērtēti ļoti neviennozīmīgi. Vieni apgalvos, ka tie ir vislabākā iespēja gūt papildus finansējumu, kad vien tas nepieciešams, un kredīti var kalpot kā lielisks atspēriena punkts dzīvē. Citi tikmēr kredītus asi kritizē un uzskata, ka kredīti var tikai sabojāt finansiālo situāciju uz visu turpmāko dzīvi. Ticiet vai nē, bet taisnība ir abām pusēm.

Kredīti var būt gan lielisks palīgs, gan traucēklis – viss atkarīgs no tā, kādus lēmumus pieņem kredītņēmējs. Neatkarīgi no tā, vai jūs izmantojat nelielus kreditēšanas pakalpojumus, kā, piemēram, ātrais kredīts, vai daudz nopietnākus ilgtermiņa kredītus, pirms kredīta ņemšanas ir šis tas jānoskaidro, lai varētu izdarīt pareizās izvēles.

1. Izziniet dažādus kredīta veidus

Vispirms ir jāsaprot, ka katrai situācijai ir paredzēts cits kredīta veids, un, ja izvēlēsities nepiemērotu kredīta veidu, tā atmaksu veikt būs daudz grūtāk, un tas patiešām var sagādāt raizes. Nereti cilvēki neapdomājoties uzreiz izvēlas ņemt ātros kredītus, jo tie ir viegli un ātri pieejami, taču tā ir vislielākā kļūda. Aizdevumam ir jābūt pārdomātam lēmumam. Ir rūpīgi jāizvērtē, kādas ir iespējas. Piemēram, patēriņa kredīts vai kredītkarte bieži vien ir daudz labāks risinājums nelieliem izdevumiem. Ja ir nepieciešams lielāks aizdevums, visticamāk, būs jāņem hipotekārais kredīts vai kāds specializētais kredīts. Iespēju ir daudz, tāpēc jāprot atrast sev vispiemērotāko.

2. Aprēķiniet, cik īsti aizdevums jums izmaksās

Daudzi kredītņēmēji iekuļas nepatikšanās, jo neaprēķina, cik patiesībā aizdevums kopumā izmaksās. Lai vispār varētu sākt runāt par iespējām kredītu atmaksāt, ir jāsaprot, cik tad īsti būs jāatmaksā. Aprēķiniet gan procentu maksājumus, gan komisijas maksas, gan pamata summu utt. Vēl jāņem vērā arī tas, kā kredīts ietekmēs pārējās finanses. Piemēram, ja plānojat par kredītā ņemto naudu iegādāties auto, ir jāsaprot, ka ikdienas tēriņi pieaugs, jo būs jāmaksā arī par automašīnas uzturēšanu un lietošanu. Ja ar pašreizējiem izdevumiem varat atļauties atmaksāt kredītu, nav teikts, ka to varēsit arī pēc kredīta summas izlietošanas.

3. Izvērtējiet, vai spēsit atmaksāt kredītu

Kredīti parasti kļūst par visļaunāko murgu tieši tad, kad rodas problēmas ar savlaicīgu tā atmaksu. Diemžēl vairumā gadījumu pie tā ir vainojami tieši paši kredītņēmēj, kas nav pienācīgi izvērtējuši savu maksātspēju Jāsaprot, ka maksātspēja nenozīmē vien to, kādi ir jūsu pašreizējie ienākumi. Jo īpaši ilgtermiņa kredītu gadījumā ir jāapsver arī citi aspekti. Piemēram, ir jāņem vērā, cik stabili ir jūsu ienākumi. Piemēram, ja jums darbā ir vēl pārbaudes laiks, jūs nevarat rēķināties ar to, ka spēsit atdot aizdevumu, jo finansiālais stāvoklis var strauji izmainīties. Tāpat padomājiet par to, cik regulāri darba devējs izmaksā algas un vai tas nevarētu radīt problēmas veikt ikmēneša kredītmaksājumus. Īpaši jāuzmanās tiem, kuriem ir neregulāri vai neoficiāli ienākumi. Ja jūs neesat drošs par to, ka ienākumu apjoms tuvākajā laikā nemainīsies, labāk kredītu tomēr neņemt.

4. Noskaidrojiet visu par soda sankcijām

Vēl pirms kredīta ņemšanas noteikti jāsaprot, kas ir ļaunākais, kas var notikt, proti, kādas ir soda sankcijas un kad tās tiek piemērotas. Arī tās dažādiem kredītu veidiem un kreditoriem ir ļoti atšķirīgas. Piemēram, daudzi kreditori piedāvā kredīta brīvdienas, kas izpaužas kā kredītmaksājumu atlikšana vai samazināšana uz konkrētu laiku, līdz tiek sakārtota finansiālā situācija. Ja kreditors šādu iespēju nepiedāvā, rodoties pirmajām problēmām ar kredīta atmaksu, jūsu parādsaistības kļūs par milzīgu traucēkli. Tāpat ir jāizvērtē, cik šādi pakalpojumi izmaksā, jo daudzi kreditori tieši uz šādām lietām cenšas “iedzīvoties”. Pat tad, ja ņemot kredītu domājat, ka noteikti varēsit to atmaksāt paredzētajā termiņā, painteresējieties par to, kas notiek, ja tomēr gadās kādas grūtības ar tā atmaksu.

5. Ziniet, kur meklēt palīdzību

Visbeidzot ir jāzina, kur meklēt palīdzību, ja nespēsit veikt tekošos kredītmaksājumus. Tas problēmas ir sagādājis ne vienam vien kredītņēmējam. Tiklīdz kā saprotat, ka nevervēsit aizdevumu atmaksāt laikā, ziņojiet par to kreditoram un meklējiet risinājumu. Daudzi šādā situācijā tikai ņem jaunus aizdevumus, lai atmaksātu vecos, un tad arī sākas nopietnas problēmas, un parādsaistības kļūst par iemeslu dzīves sabojāšanai. Tā noteikti nedrīkst rīkoties. Ja jau ir par vēlu un jūs esat nonācis kredītu jūgā, izmantojiet tādu pakalpojumu kā kredītu apvienošana, lai visus kredītmaksājumus apvienotu vienā ikmēneša maksājumā, tādējādi atvieglojot aizdevumu atmaksu un samazinot procentu maksājumus.

Kredītņēmējiem ir daudz iespēju kļūdīties, un nereti tā arī notiek, tāpēc aizdevumi rada nopietnas problēmas, taču, darot visu pareizi, tie nekādas raizes nesagādās, tieši pretēji – palīdzēs īstenot dzīves mērķus. No kredītiem nav jābaidās, taču pret tiem ir jāattiecas ar ļoti lielu atbildību un ir jāizvērtē savas iespējas atmaksāt aizdevumu.


Komentāri (3)
esemes: Paldies!
07/05/2017 09:21
examplers: Esmu izmantojis šo , ļoti apmierināts.
16/06/2017 09:49
Santa: Cityfinances Kredīts uzņēmumiem ir draudzīgs aizdevums Jūsu uzņēmuma attīstībai un straujākai biznesa izaugsmei. https://www.cityfinances.lv/kredits-uznemumiem/
15/10/2019 19:00
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: