Kad viedie pulksteņi nomainīs klasiskos pulksteņus?
Publicēts 4. maijā, 2017.
Neesat pārsteigti, bet tas notiks drīz. Tas var notikt tuvāko 5–7 gadu laikā. Šādam progresam ir jāpasakās tam, ka klasisko pulksteņu ražotāji meklē jaunu tirgu. Bet par visu no sākuma.

Kas ir viedais pulkstenis ? Tas ir neliels elektroniskais pulkstenis ar skārienjūtīgu ekrānu, nav būtiski vai apaļas, vai kvadrāta formas. Pulkstenī darbojas speciāla operētājsistēma, kas ir piemērota speciālu programmu ierīkošanai. Viedajos pulksteņos ir arī GPS – vietas noteikšanas tehnoloģija. Tie ir ūdens izturīgi, ar apgaismojumu, to papildus, bet ne pamatfunkcijas, var vadīt ar sānos esošām pogām.

Viedie pulksteņi ir atkarīgi no viedajiem telefoniem, kas nēsājami kabatā. Tiem caur „Bluetooth” vai NFC sakariem tiek nodoti nepieciešamie dati.

Pulksteņa baterija ir uzlādējama, bet ne nomaināma, kā klasiskajiem pulksteņiem.

Stils un sports

Divas galvenās lietas, kas apvieno viedos pulksteņus – ekskluzīvs izskats un iespēja tos nesāt sportojot. Klasiskais pulkstenis, kas ir izgatavots mūsdienās, izskatās tāpat kā tie, kas tika ražoti pirms 30 gadiem. Tā dizains nemainās. Šī iemesla dēļ pastāvīgi atjauninātais viedo pulksteņu dizains arī piesaista daudzus jaunus cilvēkus, kuriem ir būtiski izskatīties modīgi, inovatīvi un mūsdienīgi. Ne viens vien solīds uzņēmējs, kurš darba laikā uz rokas nēsā klasisko pulksteni, kas maksā tūkstošiem eiro, to noņem un tā vietā uzliek viedo pulksteni ejot trenēties, skriedams krosu, braukdams ar divriteni. Tas kļūst par normu. Viedie pulksteņi ir lieliski piemēroti sportam. Tie nelaiž cauri ūdeni, ir viegli, tos nebojā kratīšana, tie ir triecienizturīgi. Ne visiem klasiskajiem pulksteņiem ir šādas īpašības.

Telefonu ražotāji dominē

Tirgus līderi viedo pulksteņu jomā ir tie paši, kuri ir viedo telefonu  pasaulē – „Apple”, „Huawei”, LG, „Samsung”, „Motorola”, „Sony”. Neatkarīgu ražotāju mēģinājumi iekarot šo jomu, diemžēl piedzīvoja neveiksmes. Atceramies kompāniju „Pebble”, kas ražoja pulksteņus, kura diemžēl beidza pastāvēt.

Kā tirgus līderi saglabājas pasaules grandi, kaut arī viedos pulksteņus ražo arī daudzas citas kompānijas. Kuras kompānijas viedie pulksteņi ir paši labākie? Konkrētu modeli nepateiksim, jo pēc dažiem mēnešiem tas jau būs nostumts saraksta apakšā, jo radīsies jauni modeļi ... Šobrīd noskaidrojas tendence, ka labākie viedie līdzekļi ir tie, kuros ir daudz programmu un kuru baterija tur visilgāk. Īpaša uzmanība pievēršama pulkstenim  OS. „Android Wear 2.0” ir jaunākā populārākā operētājsistēmas versija. „Apple” pulksteņi izmanto savu operētājsistēmu, tāpat arī „Samsung”. Ar laiku tas kļūs arvien populārāks. Pulksteņi ar slēgtām OS zaudē konkurences cīņu, jo ļoti maz programmu pulksteņiem radītāji var investēt dažādu OS versiju ražošanā un atjaunošanā. Jo atvērtāka OS, jo vairāk programmu var ievietot, jo pievilcīgāks modelis ir klientiem.

Klasisko pulksteņu ražotāju milzīgā ietekme

Kad ražotāju pieredze rēķināma nevis desmitgadēs, bet simtgadēs, un tūkstošiem eiro par nelielu ierīci maksājami tikai vārda uz ciparnīcas dēļ, atspēkot ietekmi uz pulksteņu pasauli ir ļoti grūti. Klasisko pulksteņu ražotāji izmanto šo pozīciju un rada jaunas iespējas. Tie var piedāvāt īpašu kvalitāti, jo daudzo gadu laikā ir lieliski apguvuši, no kāda metāla ražojami korpusi, lai tas nenorīvētos un nesalocītos (kā zināms, telefonu ražotāji šajā jomā arvien eksperimentē katru gadu ...). Tie var radīt elpu aizraujošu dizainu, par kuru maksās tūkstošus, jo jau ir izgājuši sīvu cīņu ar elektroniskajiem pulksteņiem un zina, kas ir nepieciešams lietotājiem. Un būtiskākais viņi zina, kā pārdot dārgus pulksteņus. Tādas mārketinga zināšanas var apskaust daudzas kompānijas, kas strādā ar viedajiem pulksteņiem.

Šo iemeslu dēļ tādas kompānijas kā „Bulgari”, „Tag-Hauer”, „Swiss”, „Monblaine”, „Rolex”, „Swatch” utt. pievērsās gana avantūriskam projektam un radīja savus viedos pulksteņus. Lielākā daļa no tām izvēlējās „Android Wear OS”, lai varētu koncentrēties uz pulksteņa dizainu un izturīgumu, bet ne uz programmatūru. Šajā jomā ir grūti konkurēt, turklāt „klasiķiem” tas nav labi pārzināms mežs. Klasisko kompāniju viedie pulksteņi izskatās patiesi iespaidīgi. Viena no iespaidīgākajām viedo pulksteņu īpašībām – ciparnīcas dizaina maiņa. Šī vieta patīk arī klasisko pulksteņu ražotāju dizaineriem, jo tā vienlaicīgi var radīt klasiska pulksteņa un ļoti mūsdienīga pulksteņa iespaidu. Tādā veidā mūsdienīgam uzņēmējam nav jānoņem pulkstenis ne dodoties biznesa pusdienās, ne parkā, braucot ar divriteni.

Zvanošs pulkstenis – ar klausuli?

LG radīja tādu pulksteni „LG Watch Sport”, kas pats var zvanīt. Tajā ir ievietojama SIM karte un ar to var zvanīt bez viedā telefona un „Bluetooth” sakariem, kā citos pulksteņos. Tas ir kas līdzīgs telefonam uz rokas ar apaļu ekrānu.

Diemžēl šis pulkstenis ļoti smagi cērt ceļu. Iemesls ir tieši tas pats, ar kuru cīnījās visas iekārtas, kam ir īpaši labas izšķirtspējas ekrāni – baterija. Vēlies spilgtu ekrānu? Iegūsti jaudīgu enerģijas avotu. Bet pie pulksteņa nav pievienoti pārnēsājamie akumulatori ... Ar šo pašu problēmu cīnās arī citi viedie pulksteņi, kurus ir nepieciešams uzlādēt ik pēc 1–2 dienām. Šī problēma tiek risināta un, iespējams, būs atrisināta vistuvākajā nākotnē, taču pagaidām investīcijas tādos pulksteņos ir gana riskantas. Tādi modeļi ir maz, un tas rāda, ka paši ražotāji apšauba „telefona uz rokas” izredzes būtu ienesīgam.

Ir izveidoti arī hibrīdu pulksteņi ar rādītājiem („Whithings Steel HR”, „Garmin Vivomove”, „Mondaine Helvetica No. 1 Smart”, „Fossil Q Grant” utt.) un aktīviem ekrāniem. Tas ir starpposms starp pilnīgi viedajiem pulksteņiem un klasiskajiem. Tiem ir sava burvība, jo tie nav sportiski, bet vairāk līdzinās klasiskajiem pulksteņiem, taču tiem ir nepieciešamie tehnoloģiskie jaunumi.

Tā kā pulksteņu cena ir viena no galvenajiem motīviem, izvēloties vienu vai citu pulksteni, tad viedajiem pulksteņiem nav mazāk priekšrocību par klasiskajiem. Tie maksā pietiekami maz, taču par to cenu var iegūt arī labu vārdu un iespaidīgu izskatu. Tas ir vēl viens iemesliem, kura piecu gadu laikā dēļ mūsu pulksteņi mainīsies. Kaut arī klasiskie pulksteņi saglabāsies vienmēr, tāpat kā saglabājās kabatas pulksteņi vai pulksteņi ar dzeguzi.


Komentāri (1)
timetraveller: Nepareizais jautājums....
Tā īsti nekas, jo klasiskie pulksteņi ir klasika.
Viedi pulksteņi drīžāk aizvietos telefonus.
06/06/2017 07:20
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: