Internetbanka viedtālrunī - drošība pirmajā vietā
Publicēts 30. oktobrī, 2015.
Mūsdienās arvien vairāk cilvēki novērtē tehnoloģiskos risinājumus. Laiks daudziem kļuvis par deficītu, tāpēc tiek meklēti risinājumi, kā atvieglot ikdienu, padarīt to efektīvāku, un to visu iespējams paveikt ar tehnoloģiskiem risinājumiem. Iespējams, esi saskāries ar situāciju, kad steidzami nepieciešams veikt kādu darbību internetbankā, bet nav pieejams dators. Internetbanku iespējams izmantot arī savā viedtālrunī. Šī aplikācija būs labs palīgs, jo varēsi izmantot jebkurā vietā un laikā. Tomēr nepieciešams arī zināt, kā to izmantot pareizi un droši!

Drošība pirmajā vietā

Katru reizi, kad Tu pieslēdzies internetbankai no savas mobilās ierīces, Tu neievēro e-drošību. Varētu pat teikt, ka Tu brīvprātīgi paver iespēju krāpniekiem iegūt savus datus. Pat, ja uzskati, ka tās ir muļķības, jo jau daudzas reizes esi mēģinājis pieslēgties internetbankai un nekas slikts nav noticis, nodrošināties vajadzētu jau laicīgi, lai vēlāk nevajadzētu saskarties ar nepatīkamām situācijām. Iespējams, ka krāpnieki jau pirmajā reizē nenodarīs ļaunumu Tavai internetbankai un viņi gaida vēl dažas nedrošas pieslēgšanās, un, kad viņi to izlems darīt, var ciest Tavs konta stāvoklis. Tieši šī iemesla dēļ ir ļoti svarīgi atcerēties par e-drošību. Tev atliek atcerēties tikai 3 lietas, kuras ikdienā būtu nepieciešams ievērot, un Tava internetbanka būs pasargāta!

Pirmkārt, vienmēr atceries, ka mobilajās ierīcēs nevajadzētu lietot interneta pārlūku. Lai pieslēgtos savai internetbankai izmanto tam domāto aplikāciju. Ja esi izlēmis šo aplikāciju lejuplādēt, nedari to, kur pagadās. Lejuplādē aplikāciju tikai oficiālās vietnēs, piemēram, Google Play vai Apple AppStore. Lai pārliecinātos par aplikācijas drošību, to vari pārbaudīt bankas mājaslapā, tur jābūt atrodamām norādēm uz internetbankas oficiālo lietotni. Banku aplikācijas parasti tiek regulāri atjaunotas, savukārt aplikācijas lietotāja uzdevums ir regulāri akceptēt piedāvātos atjauninājumus.

Otrkārt, vajadzētu izvairīties no internetbankas lietošanas publiskajos bezvadu jeb Wi-Fi tīklos. Mēs visi zinam, ka bezvadu internets ir ērti lietojams publiskās vietās, tomēr nevajadzētu aizmirsti, ka tas nav savienojams ar intenetbankas lietošanu viedtālrunī. Neskatoties uz to, ka internetbankas šifrē savu datu plūsmu, tomēr publiskie bezvadu tīkli ir grūti kontrolējami, tāpēc hakeriem te ir plašas iespējas izpausties. Savas drošības labad izvairies no publisko Wi-Fi tīklu lietošanas, lai pieslēgtos internetbankai lieto tikai mobilā operatora 3G vai 4G internetu vai arī aizsragātu Wi-Fi internetu.

Un visbeidzot, vienmēr atceries, ka ierīcei jābūt drošībā. Mēs esam pieraduši viedtālrunī glabāt ļoti personisku informāciju – kontaktus, dažādas pieejas, sociālo tīklu profilus, fotogrāfijas, atrašanās vietas – datus, kuri ir privāti, tomēr, atrodoties viedtālrunī tie ir pakļauti dažādām briesmām un hakeru uzbrukumiem. Turklāt viedtālrunis bieži vien ir pieejams arī citiem cilvēkiem, tas var tikt nozagts, pazaudēts. Noteikti neaizmirsti savā viedtālrunī uzstādīt drošības kodu, lai būtu droši, ka piekļūt visiem datiem vari tikai Tu. Un vēl viena lieta, par kuru noteikti ikdienā mēs neaizdomājamies – sensitīvie dati ir jākodē. Tas nozīmē, ja gadījumā viedtālrunis tiks nozaudēts vai arī nozagts, informācija būs pieejama tikai tad, ja tiks uzlauzts drošības kods.

Šīs 3 lietas palīdzēs pasargāt savu viedtālruni, internetbanku un arī savu drošību. Ja ikdienā neesi aizdomājies par savu drošību, tad pēc šī raksta izlasīšanas noteikti piedomā pie tā, vai Tu internetbanku lieto savā viedtālrunī droši un tai nevarēs piekļūt kāds hakeris, kuram būs nelabi mērķi. Mūsdienās arvien pieaug hakeru mēģinājumi uzlauzt cilvēku datus, tāpēc drošībai būtu jāvelta pastiprināta uzmanība!

Apskati aktuālos maksājumu karšu piedāvājumus šeit

 


Komentāri (1)
hdd: nez vai banku vajadzētu izmantot aplikācijā...
20/09/2016 17:53
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: