Fitnesa treneris: Pirmais solis ceļā uz veselīgu dzīvesveidu ir fiziskās aktivitātes
Publicēts 25. novembrī, 2015.
Aptaukošanās ir strauji progresējoša sabiedrības problēma ne tikai pasaulē, bet arīdzan Latvijā. Liekais svars ir milzīgs slogs cilvēka organismam, tās apgrūtina gan ikdienas soli, gan pašsajūtu un pasliktina veselības stāvokli, izraisot virkni slimību. Kā liecina Slimību profilakses un kontroles centra dati, aptaukošanās palēnām pāraug epidēmijā – Latvijā liekā ķermeņa masa ir 35,7% vīriešu un 27,8% sieviešu. Viens no veidiem, kā novērst un samazināt lieko svaru, parūpējoties par labsajūtas uzlabošanos, ir regulāras fiziskās aktivitātes.

Liekais svars būtiski ietekmē cilvēku veselību un dzīves kvalitāti – staigāšana sāk sagādāt grūtības, ātri rodas nogurums, sākas muguras sāpes, kā arī nākas saskarties ar elpošanas un nervu sistēmas traucējumiem. Kā norāda sporta un fitnesa kluba “Reaktors” treneris Aivars Visockis, bieži vien uzsākt fiziskās aktivitātes tiem, kas cieš no liekā svara, ir ļoti grūti, jo pastāvīgais nogurums ir izraisījis nepatiku pret fiziskajām aktivitātēm. Tomēr, lai arī cik grūti tas sākotnēji nešķistu, fiziskās aktivitātes ir viens no efektīvākajiem veidiem, kā uzlabot veselību un tādējādi arī savu pašsajūtu.

“Aptaukošanās ir kļuvusi par ļoti aktuālu problēmu, kas savlaicīgi nerisināta, var novest pie nopietnām veselības kaitēm, sākot ar asinsspiediena un holesterīna paaugstināšanos, beidzot ar diabētu. Satraucoši ir tas, ka liekais ķermeņa svars mūsdienas skar jau vairāk nekā pusi iedzīvotāju. Normāla ķermeņa masa ir tikai pusei Latvijas sieviešu un vīriešu, kas pierāda, ka aptaukošanās ir kļuvusi par globālu problēmu, ar kuru jācīnās mums visiem. Lai arī iemesli, kāpēc radies liekais svars, mēdz atšķirties, tomēr visbiežāk problēmas rada mazkustīgs dzīvesveids,” norāda Visockis.

Lai palīdzētu cīnīties ar lieko svaru un iedrošinātu cilvēkus spert pirmo soli uz veselīgu dzīvesveidu, sporta un fitnesa centrs “Reaktors” aicina cilvēkus aizdomāties par mazkustīga dzīvesveida sekām. Tauku šūnas ir iekaisuma šūnas, kas nozīmē, ka cilvēks nevar gaidīt, kad svars kritīsies pats no sevis, jo šāda problēma ir kā bumba ar laika degli. Liekais svars apdraud visus orgānus un organismu sistēmu, sākot no sirds un asinsvada sistēmas līdz pat balsta un kustības aparātam. Ja cilvēks vēlas savu dzīves kvalitāti uzlabot un novērst lielāko daļu slimību pirmais solis ir mainīt dzīvesveida paradumus, sākot ar veselīgu uzturu un fiziskajām aktivitātēm. Neapšaubāmi, ja cilvēks ir pieradis pie neveselīga dzīvesveida, tostarp pie ātrajām uzkodām un mazkustīguma, tad šie citiem pašsaprotamie soļi varētu būt ļoti grūti veicami. Lai atvieglotu darbu ar sevi, cilvēkiem tiek ieteikts vērsties pie jomas speciālistiem.

“Pirmais sportu nodarbības apmeklējums patiesībā ir ļoti motivējošs, jo ar treneru atbalstu un palīdzību cilvēks var daudz labāk izprast, ar ko sākt, jo, kā zināms, straujš liekā svara zudums nebūs labākais solis tiem, kas ar fiziskajām aktivitātēm tikai sāk nodarboties. Regulārs fitnesa un sporta kluba apmeklējums var palīdzēt ne tikai “sadedzināt” liekās kalorijas un būtiski uzlabot savu veselības stāvokli, bet arī radīt izpratni par to, kā turpmāk parūpēties, ka nākotnē liekā svara problēmas neatgriežas,” uzsver Visockis.

 


Komentāri
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: