Finansiāla stabilitāte: 8 soļi, lai sasniegtu savus mērķus
Publicēts 1. augustā, 2017.
Būt finansiāli nodrošinātam, lai pilnībā varētu izbaudīt dzīvi un neuztraukties par neparedzētām situācijām, šķiet, ir katra cilvēka sapnis. Lai to panāktu, cilvēki strādā un izmanto dažādas naudas taupīšanas stratēģijas. Taču, kuras no tām ir patiešām efektīvas? Par to raksta turpinājumā.

Saglabā līdzsvaru

Efektīvs budžeta plāns ļauj saglabāt līdzsvaru starp rūpēm par nākotni un dzīvošanu te un tagad. Tas nozīmē, ka pietiek ikdienas vajadzību apmierināšanai un daļa tiek atvēlēta arī izklaidei un pilnvērtīgai atpūtai, savukārt – daļa tiek novirzīta uzkrājuma veidošanai, investīcijām u.c.  finansiālu mērķu sasniegšanai.  Atkarībā no iespējām un vajadzībām, uzkrājumam var novirzīt, piemēram, 10%  no ienākumiem. 

Palīdzēt saglabāt līdzsvaru var vairākas stratēģijas, piemēram:

• Budžeta plānošana – pats pirmais solis, lai veiksmīgi pārvaldītu savas finanses un sasniegtu mērķus, ir veiksmīga budžeta plāna izstrādāšana. Kam un cik daudz tērēt? Cik iekrāt? – tie ir tikai pāris no jautājumiem, uz kuriem plānam būtu jāsniedz atbildes;

• Mobilo aplikāciju izmantošana – budžeta plāna izveide ir tikai viens faktors, tik pat svarīgi ir arī to īstenot. Sekot līdzi finanšu plūsmai ikdienā var vairākos variantos – viens no ērtākajiem ir mobilo aplikāciju izmantošana. Tās pieejamas daudzveidīgā izvēlē un, atkarībā no izvēlētās lietotnes, veic dažādas funkcijas, piemēram, ļauj sekot līdzi budžeta plāna izpildei, palīdz veidot uzkrājumu vai sastādīt iepirkumu sarakstu;

• Automātiskā maksājuma pieslēgšana – ja uzkrājuma veidošanai atvēlēts atsevišķs krājkonts, labs variants ir pieslēgt automātisko maksājumu interneta bankā, lai iemaksas tajā notiktu automātiski (piemēram, Tavā algas dienā

Izvērtē savas iespējas un vēlmes, un atrodi līdzsvaru starp tām! 

Ieguldi sevī

Prasmes, zināšanas un pieredze ir lielākās vērtības, kas Tev ir – tās neviens nevar atņemt, turklāt nekad nevar zināt, kad tās var noderēt. Tieši tādēļ ir tik svarīgi ieguldīt sevī , izglītībā un prasmju pilnveidošanā – tas var būtiski palīdzēt ceļā uz finansiālu drošību. Turklāt arī ieguldīšana sevī (piemēram, izglītībā un prasmju pilnveidošanā) var būt lielisks mērķis, uz ko tiekties. 

Plāno

Lai izdotos sasniegt mērķus, tie ir jāplāno. Turklāt svarīgi ir ne tikai izvirzīt mērķus, bet arī izstrādāt plānu to sasniegšanai. Piemēram, ja Tu nosaki, ka vēlies sakrāt jaunas automašīnas iegādei divu gadu laikā, šo mērķi ir lielākas izredzes sasniegt, nekā tad, ja tā īstenošanai nav noteikts konkrēts termiņš. 

Protams, tas nozīmē arī ikdienas tēriņu plānošanu – piemēram, ja ir iecerēts noteiktā laika posmā sakrāt noteiktu naudas summu, ir jāizrēķina, cik katru mēnesi nepieciešams atlikt. Summai vajadzētu būt tādai, kas neietekmē finansiālo stabilitāti ikdienā, taču, iespējams, tas prasīs pārskatīt savu budžetu un naudas tērēšanas paradumus. To vislabāk izdarīt, sekojot līdzi izdevumiem ilgākā laika posmā un vajadzības gadījumā veicot nepieciešamās korekcijas.

Nosaki īstermiņa mērķus – ilgtermiņa mērķi radīsies paši

Dzīve ir pārsteigumu pilna, tādēļ daudz plānot uz priekšu nemaz nav iespējams. Tā vietā, lai noteiktu vērienīgus ilgtermiņa mērķus, labāk izvirzīt tādus, ko iespējams sasniegt tuvākajā nākotnē. Sasniedzot vienu īstermiņa mērķi, vari uzstādīt atkal jaunu – tas palīdzēs parūpēties par finansiālu drošību arī ilgtermiņā. Piemēram, ja Tavs mērķis ir sakrāt 30 tūkstošus eiro, tad jāsāk ar 5, 10 un 15 tūkstošiem. 

Parūpējies par vecumdienām

Pat ja līdz pensijai vēl vairāki gadi, par savu nākotni jutīsies droši, ja iepazīsies ar mūsdienu pensiju sistēmu un pieteiksies izdevīgākajam pensiju plānam. Paralēli tam, protams, vari arī veidot uzkrājumu vai investēt paša spēkiem. 

Pārliecinies, ka Tavi izdevumi aug lēnāk, nekā ienākumi

Ja vēlies sasniegt finansiālo stabilitāti, parūpējies, ka Tavi izdevumi ir mazāki, par to, ko spēj nopelnīt. Lai arī atsevišķās situācijās kāds no kredīta veidiem, piemēram, Ferratum Bank kredītlīnija, var ļoti noderēt, tomēr regulāra dzīvošana pāri saviem līdzekļiem var novest pie bēdīgām sekām. Tādēļ vienmēr vajadzētu samērot savas vēlmes ar iespējām un ienākumu pieaugumu nevajadzētu izmantot nepārdomātiem izdevumiem.  Tā vietā, lai iegādātos jaunas luksus preces, labāk līdzekļus novirzīt uzkrājumam vai esošo kredītsaistību dzēšanai. 

Ja Tavs dzīves līmenis vienmēr būs mazliet mazāks par Tavu ienākumu līmeni, saglabāt  finansiālo stabilitāti un mērķus sasniegt būs daudz vienkāršāk. 

Kļūsti finansiāli izglītots

Nopelnīt naudu ir viena lieta, mācēt ar to rīkoties – pavisam kas cits. Lai sasniegtu labus rezultātus, jāpieņem gudri lēmumi ikdienā. Tādēļ svarīga ir arī izglītošanās šajā jomā – ja veltīsi laiku un pūliņus tam, lai iegūtu vērtīgas zināšanas par personīgo finanšu pārvaldīšanu un investēšanu, tas atmaksāsies visā Tavā turpmākajā dzīvē. 

Šobrīd par finanšu tēmu pieejami dažādi semināri, kursi, grāmatas un video materiāli – daži no tiem ir labi, citi – nē. Tādēļ, pirms uzklausi kāda eksperta padomus, iepazīsties ar padomdevēja dzīvi  un sasniegumiem – vai viņš tiešām dzīvo tādu dzīvi, par ko sapņo Tu? Vai viņa darbi saskan ar viņa vārdiem? Velti laiku tam, lai izvērtētu, kas Tev ir derīgs un – kas nē, lai pieņemtu gudrus finansiālos lēmumus. 

Izmanto iespējas

Dzīve mēdz piedāvāt dažādas iespējas – to izmantošana reizēm prasa uzņemties risku. Taču risks, kā zināms, var atnest arī ļoti labus rezultātus. Protams, vienmēr jāizvērtē visi plusi un mīnusi, taču no iespēju izmantošanas baidīties nevajadzētu – tas attiecas, piemēram, uz nodarbošanās maiņu, biznesa uzsākšanu vai sava hobija pārvēršanu peļņas avotā. 

Vēlies sasniegt savus finansiālos mērķus? Plāno, atrodi līdzsvaru starp ‘’tagad’’ un ‘’vēlāk’’, un nezaudē motivāciju! 


Komentāri
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: