Cik praktiski šobrīd ir apdrošināt mājokli?
Publicēts 30. septembrī, 2015.
Vienmēr ir pareizais laiks, lai parūpētos par savu un sava mājokļa drošību. Apdrošināties par vēlu ir tikai tad, kad nelaime jau notikusi, un arī tad vēl ne, jo varam apdrošināt atjaunoto, lai nākotnē izvairītos no nelaimes, kur nebūs neviena atbalsta un palīga. Tomēr pērkot apdrošināšanas polisi mājoklim, reti kad iedomājamies, vai apdrošināšanas tirgus šobrīd ir drošs, kāds ir pieprasījums un citas šāda tipa detaļas. Iegādājoties apdrošināšanu, svarīgākais ir tas, lai polise būtu garants mūsu mājokļa drošībai un tā patiešām strādātu.

Latvijas iedzīvotāju vidū mājokļa apdrošināšana nav guvusi tik lielu popularitāti, kā pārējā Eiropā. Tomēr, tā kā pieaug mājokļu iegādes rādītāji, kā arī pieaug hipotekāro kredītu rādītāji, arī Latvijā mājokļa apdrošināšanas nozīme varētu mainīties. Iedomāsimies situāciju – pirmais mājoklis iegādāts ar hipotekārā kredīta palīdzību. Protams, pirmā doma nav par to, ka varētu atgadīties kāda nelaime. Un tomēr, apzinoties, ka pastāv iespēja, pasargāt sevi un šādiem zaudējumiem, būtu tikai prātīgi rūpīgi apsvērt mājokļa apdrošināšanas polises iegādi. Ja atgadās kāda nelaime, piemēram, ugunsgrēks dzīvoklī, tad būs jādedz gan visi zaudējumi, gan vēl jāmaksā hipotekārais kredīts par mājokli, kura vairs vai nu nebūs, vai atjaunošanas izmaksas būs ļoti augstas. Šādā situācijā mājokļa apdrošināšanas polise ir papildus nodrošinājums – ja šāda situācija gadās, apdrošināšana rūpēsies par to, lai zaudējumi tiktu atlīdzināti. Būs vairāk iespēju atjaunot zaudēto un bojāto. Kopā rēķinot, zaudējumi nebūs ne desmito daļu tik lieli, kā tad, ja mājoklis nav laicīgi bijis apdrošināts.

Latvijā tikai ļoti neliela daļa cilvēku iegādājas mājokļa apdrošināšanu, jo īpaši daudzdzīvokļu namu īpašnieki izvēlas neapdrošināt savus dzīvokļus, kas varētu būt par daudz riskantāk, nekā privātmāju īpašniekiem. Atkal jau – iedomāsimies situāciju – dzīvojam daudzdzīvokļu nama trešajā stāvā, vidus dzīvoklī, katrā pusē pa kaimiņam, arī virs mums kāds, un, protams, stāvu zemāk. Ja nelaime gadās kādam no kaimiņiem, pastāv ļoti liela iespēja, ka zaudējumi radīsies arī kaimiņu dzīvokļiem, respektīvi,arī jums.

Arī apgrieztajā versijā ir līdzīgi – ja nelaime, kas atgadās mūsu dzīvoklī, nodara skādi arī kaimiņiem, var rasties tiesas procesi, sūdzības un vēlme panākt, lai zaudējumi tiktu atlīdzināti no vaininieka – nelaimē cietušā dzīvokļa īpašnieka, kas radījis zaudējumus arī kaimiņiem.

Iegādājoties mājokļa apdrošināšanu no šādām situācijām var izvairīties. Ja cieš kaimiņa dzīvoklis un pie reizes vēl pāris apkārtējie, apdrošināšana segs zaudējumus, kas radušies paša mājoklim un/vai tos, kas radīti trešajām personām – kaimiņiem. Tas ir vērtīgs un praktisks ieguldījums sava mājokļa un arī savas nākotnes drošībā. Arī tad, ja nelaime nenotiek, un par to tikai varam priecāties, esam droši, ka jebkurā situācijā esam parūpējušies par tādu drošības tīklu, kā mājokļa apdrošināšanas polise.  

 


Komentāri
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: