Cik daudz naudas drīkst tērēt savam hobijam?
Publicēts 1. novembrī, 2016.
Katram cilvēkam dzīvē ir vajadzīga kāda aizraušanās, kas sagādā prieku. Diemžēl lielākā daļa hobiju saistās ar liekiem tēriņiem.

Reizēm hobijiem tiek tērētas ļoti lielas naudas summas un pat tiek ņemti ātrie kredīti internetā, lai tikai varētu nodoties saviem vaļaspriekiem. Tā kā hobiji nav uzskatāmi par pamata vajadzību, bez kuras nav iespējams izdzīvot, šādi tēriņi tomēr nebūtu vēlami. Tas gan ne vienmēr nozīmē, ka jāatsakās no saviem hobijiem pavisam, bet gan jāsaprot, cik daudz naudas var atļauties tiem veltīt.

Vispirms gan tiešām vajadzētu rūpīgi izvērtēt, vai vispār varat atļauties savu hobiju. Diemžēl atsevišķos gadījumos no hobijiem ir jāatsakās, jo tie vienkārši neatbilst konkrētās personas ienākumu apjomam. Proti, ja cilvēks, kurš saņem minimālo algu, vēlas kolekcionēt retas pastmarkas, viņam vispirms būtu rūpīgi jāizvērtē, vai tiešām to vajadzētu darīt un vai tas neliegs dzīvot pilnvērtīgu dzīvi. Visticamāk, lai regulāri iegādātos jaunas pastmarkas, nāksies tam veltīt gandrīz visus savus ienākumus, līdz ar to nepietiks naudas ne ēdienam, ne rēķinu atmaksai. Protams, pastmarku kolekcionēšana nav vienīgais hobijs, kas prasa ļoti lielas investīcijas. Ja vien nevarat atrast veidus, kā ievērojami samazināt izdevumus, ko veltāt savam hobijam, vajadzētu apsvērt domu par kāda cita vaļasprieka atrašanu.

Arī tad, kad hobijs nesaistās ar nesamērīgi lieliem, obligātiem tēriņiem, tas tomēr ir jāpielāgo saviem ienākumiem. Tas, cik daudz naudas tērēt saviem hobijiem, ir lielā mērā atkarīgs no personīgās finansiālās situācijas. Ir jāsaprot, vai jūsu pašreizējā finansiālā situācija ir vērtējam kā stabila, vai tomēr nē. Ja jums ik mēnesi pēc obligāto maksājumu veikšanas paliek pāri pietiekoši liela naudas summa, lai varētu to atļauties veltīt saviem hobijiem, tad droši varat to darīt, pat tad, ja jūsu hobijs izmaksā ļoti daudz. Ja tomēr nauda pāri nepaliek vai pat ir grūtības ar pamata maksājumu segšanu, hobijiem naudu tērēt nevajadzētu. Tas gan nenozīmē, ka no hobija jāatsakās pavisam, bet gan jāpielāgo hobija īstenošanas iespējas saviem finanšu līdzekļiem. Tas nozīmē izvēlēties lētākas alternatīvas vai atteikties no hobija uz laiku, līdz finanšu situācija atkal uzlabosies.

Tomēr arī tad, ja konkrētajā brīdī finanšu situācija ir stabila, ir jāizvērtē prioritātes. Hobijs nedrīkst būt iemesls, lai neveidotu uzkrājumus neparedzētām situācijām. Ja jums ir izvēle starp uzkrājumu veidošanu un naudas tērēšanu hobijiem, izvēlei tomēr vajadzētu būt par labu uzkrājumu veidošanai. Protams, daļu no pāri palikušās naudas varat tērēt kā vien vēlaties, bet kamēr vien jums nav izveidots uzkrājumu fonds neparedzētām situācijām, visu pāri palikušo naudu nevajadzētu novirzīt otršķirīgiem izdevumiem.

Ja jums ir izveidoti pietiekoši lieli uzkrājumi un arī no ikmēneša ienākumiem regulāri paliek pāri nauda, varat to pilnībā veltīt savam hobijam. Kā nekā tieši hobiji ir tie, kas padara mūs laimīgus un dzīvespriecīgus, tāpēc nav nekāda iemesla, lai neveltītu tam naudu, ja tā paliek pāri pēc obligāto maksājumu segšanas un uzkrājumu veidošanas.

Tātad hobijam drīkstat tērēt tik daudz naudas, cik varat atļauties, neapdraudot savu finanšu situāciju. Ja patēriņa kredīts ir vienīgais veids, kā nodrošināt sev iespēju nodarboties ar sevis izvēlēto hobiju, tad noteikti vajadzētu apsvērt iespēju izvēlēties lētākas metodes tā īstenošanai vai pat atteikties no tā pilnībā. Kaut arī hobiji ir nepieciešami un ir vērtējami pozitīvi, tie nedrīkst kļūt par iemeslu finansiālās situācijas sabojāšanai.


Komentāri
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: