Aukstajā ziemas periodā strauji pieaug pieprasījums pēc ārstu vizītēm mājās
Publicēts 10. februārī, 2012.
Šobrīd, kad gaisa temperatūra Latvijā joprojām ir salīdzinoši zema, cilvēki izskata un izvēlas sev ērtākos un drošākos variantus, kā vērsties pēc medicīniskās palīdzības. Kā norāda medicīnas iestāžu darbinieki, ziemas periodā pieaug to cilvēku skaits, kas piesaka ārstu vizītes mājās. Tie ir gan gados vecāki cilvēki, gan arī cilvēki, kam nokļūšana līdz medicīnas iestādēm ir sarežģītāka. Turklāt, ārsti norāda, ka, aktualizējoties gripai, mājas vizīšu pieteikumi kļūst vēl pieprasītāki.

Nokļūšana līdz medicīnas centriem lielākās grūtības sagādā tieši mazpilsētu un lauku iedzīvotājiem, kam jāmēro salīdzinoši tāls ceļš līdz ārstam, taču arī pilsētu iedzīvotāji nereti piesaka mājas vizītes, kas skaidrojams ar gripas saasināšanos, kā arī saaukstēšanās gadījumiem smagākā formā, kas liedz cilvēkam droši pārvietoties.

Medicīnas iestādes uz šo pieprasījumu reaģē atsaucīgi, neatsaka palīdzību tiem, kam nav iespēja pašiem ierasties uz medicīnisko apskati, kā arī individuāli izskata katra slimnieka veselības stāvokli un nepieciešamības gadījumā nogādā pacientu uz slimnīcu, kur aprūpe ir drošāka un ērtāka pašam slimniekam.

"Pēdējā laikā saņemam arvien vairāk izsaukumus uz mājām, zvana gan tie, kam ir ārsta nosūtījums un pienākas valsts apmaksātā medicīniskā aprūpe, gan arī cilvēki, kam šie nosūtījumi nav, taču viņi vēlas saņemt speciālistu konsultāciju un medicīnisko apskati. Visbiežāk palīdzība nepieciešama cilvēkiem, kam aukstā laika dēļ pēkšņi paaugstinājusies temperatūra, strauji progresējuši augšējo elpceļu iekaisumi, kā arī radušās aizdomas par gripu. Palīdzību lūdz gan gados jauni, gan vecāki cilvēki. Reaģējam uz šiem izsaukumiem ātri un cenšamies ikvienam sniegt kvalitatīvu aprūpi," atzīst Carnikavas medicīnas centra "Asclepius"speciāliste Līga Lazdāne.

Februāris ir mēnesis, kad saaukstēšanās un gripas gadījumi tiek novēroti visvairāk, līdz ar to mediķi iesaka veikt sevis pasargāšanas pasākumus - stiprināt imunitāti un izvairīties no saskarsmes ar slimiem cilvēkiem. Runājot par sabiedrības atbildību pret savu veselību, medicīnas centra "Asclepius" speciāliste Līga Lazdāne norāda uz profilakses pasākumu nepieciešamību, jo tieši tas ir labākais veids, kā sevi pasargāt. “Cilvēki pievērš pietiekamu uzmanību savai veselībai, taču vairumā gadījumu, pie ārsta pēc palīdzības vēršas tikai tad, kad slimība jau ir strauji progresējusi. Februāris ir mēnesis, kad aukstā laika dēļ nepieciešams aktīvāk sekot līdzi savam veselības stāvoklim, līdz ar to aicinām ikvienu laicīgi vērsties pie mediķiem pēc palīdzības."

Mediķi norāda, ka gripa saslimstības augstāko punktu varētu piedzīvot aptuveni februāra beigās, līdz ar to par īpašu profilaksi jādomā galvenajām riska grupām – bērniem, cilvēkiem ar novājinātu imūnsistēmu, kā arī gados vecākiem ļaudīm.

Mediķi atgādina, ka gripa ir akūta un sevišķi lipīga vīrusu infekcija, kas skar elpceļus. Gripas simptomi ir pēkšņa saslimšana, ar galvassāpēm, drudzi, paaugstinātu temperatūru, kaulu laušanas sajūtu, aizliktu degunu bez iesnām, vai sausu klepu. Gripa ir viena no infekcijām, kas var izraisīt dažādas smagas komplikācijas.


Komentāri
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: