Atkārtoti veiks pudelēs pildītā dzeramā ūdens kvalitātes pārbaudes
Publicēts 6. oktobrī, 2011.
Lai apzinātu iedzīvotājiem pārtikas veikalos pieejamā dzeramā ūdens kvalitāti, birojs “Dabīgs Produkts” sadarbībā ar Vides un dabas resursu analīzes akreditēto laboratoriju “Vides audits” veiks ūdens kvalitātes mērījumus vairāku ražotāju ūdenim, analīzes veicot atkārtoti.

 

Kvalitātes pārbaudes tiks veiktas vairākiem nejauši izvēlētiem dzerama ūdens paraugiem, kas nopērkami Latvijas pārtikas veikalos. Ūdens ir ļoti labvēlīga vide dažādu mikroorganismu attīstībai, tādēļ analīzes tiks ņemtas gan tūlīt pēc pudeles atvēršanas, gan arī nogaidot trīs dienas jau pēc pudeles atvēršanas, lai tādējādi iegūtu informāciju par to, kādi mikroorganismi savairojas ūdenī, ja tas netiek tūlīt izlietots.

Pirms tirdzniecībā pieejamais dzeramais ūdens tiek iepildīts pudelēs, tas tiek iegūts no avotiem vai artēziskajām akām. Šādi iegūtā ūdenī ir samērā neliels daudzums mikroorganismu, visbiežāk dažādas augsnes daļiņas vai smagie metāli, no kā ūdens tehnoloģiskajā procesā tiek attīrīts. Ūdenī esošie mikroorganismi var būt dažādi pēc to aktivitātes, ko raksturo to atšķirīgie optimālie attīstības un vairošanās apstākļi, ko savukārt nosaka temperatūra, pH līmenis, ūdens aktivitāte u.c. nozīmīgi faktori. Mikroorganisms ūdenī var tikt inhibēts un neitralizēts, ja šie faktori ir neatbilstoši mikroorganisma optimālajiem, tādējādi nomācot tā attīstību un vairošanos. Pretējā gadījumā, kad faktori ir labvēlīgi (piem. paaugstināta temperatūra) mikroorganisma attīstībai, var novērot ūdens kvalitātes izmaiņas - aromāta, garšas vai dzidruma, kā rezultātā šāds ūdens var būt neatbilstošs patērētāja prasībām un vajadzībām.

Ūdens kvalitātes mērījumus “Dabīgs Produkts” iniciē jau atkārtoti un vēlas to padarīt par regulāru aktivitāti, lai tādējādi dotu iedzīvotajiem pārliecību par ūdens kvalitāti un mudinātu ražotājus, uzpildītājus un tirgotājus ar lielāku rūpību izturēties pret ūdens uzglabāšanu.

“Ūdens ir neatņemama mūsu dzīves sastāvdaļa, tādēļ, ja vēlamies dzīvot veselīgi, mums jādzer tīrs un dabīgs ūdens. Lai informētu un izglītotu sabiedrību par ūdens kvalitāti veikalos, pārbaudes jāveic regulāri. Nereti cilvēki pudelēs pildīto ūdeni neizlieto uzreiz, tādēļ svarīgi saprast, kā to labāk uzglabāt, lai nodrošinātu kvalitāti ilgāka laika periodā,” atzīme “Vides Audits” valdes priekšsēdētāja Zeltīte Strazda.

Ūdens analīzes tiks veiktas tuvāko nedēļu laikā akreditēta laboratorijā, nodrošinot visus nepieciešamos ārējās vides apstākļus.


Komentāri
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: