Artura Maskata klavieru svīta „Kazbegi: Tsminda - Sameba” apbur klausītājus Lielbritānijā
Publicēts 31. oktobrī, 2014.
30.oktobrī izcilā latviešu pianista Andreja Osokina solokoncertā Latvijas Vēstniecībā Londonā tika pirmatskaņots Artura Maskata jaundarbs „Kazbegi: Tsminda- Sameba”.

Teiksmainā mūzika apbūra klausītājus jau no pirmajām tās skaņām un turēja tos savā varā līdz pat grandiozajām noslēguma pasāžām. Skaņdarbs, kurš veltīts Andrejam Osokinam, ir tapis iedvesmojoties no ceļojuma pa Gruziju, tajā ir gan dziļš garīgums, gan gruzīnu tautas mūzikas elementi, gan arī gleznainās dabas iespaidi. Zīmīgi, ka pirms dažām dienām savu Londonas pirmatskaņojumu piedzīvoja arī Artura Maskata skaņdarbs vijolei un akordeonam „Pusnakts Rīgā”, ko izpildīja talantīgās latviešu mūziķes Elīna Bukša un Ksenija Sidorova.

Koncerta programmā bija dzirdami arī citu latviešu komponistu klavierdarbi – Pētera Vaska plaši pazīstamā minimālisma manifestācija -„Baltā ainava” un Volfganga Dārziņa gandrīz aizmirstā, nostaļģijas un gaišu cerību pilnā „Mazā svīta” Nr.5. Savukārt no rietumeiropas komponistu daiļrades pianists bija izlūkojis reti atskaņotus skaņdarbus – spāņu komponista Īzaka Albenisa nevaldāmi ugunīgo „Triānu”, Ludviga van Bēthovena humoristiskās Bagateles, kā arī Jana Sibēliusa ziemeļnieciski apgaroto Valsi, kas savaldzināja ar savām saldi skumjajām intonācijām.

„Viņam piemīt nevainojama elegance, hipnotizējoša personības pievilcība, apbrīnas vērts intelekts, plaša un ekspresīva skaņu krāsu palete, kā arī ārkārtīgi pārliecinoša dažādu mūzikas stilu izjūta”, - tā izcilo latviešu pianistu raksturo ārzemju mūzikas kritiķi. Andrejs Osokins ir pasaules nozīmīgāko pianistu konkursu –Artūra Rubinšteina Starptautiskā pianistu konkursa Telavivā, Margaritas Longas un Žaka Tibo starptautiskā pianistu konkursa Parīzē, Līdsas Starptautiskā pianistu konkursa un Karalienes Elizabetes Starptautiskā konkursa Briselē laureāts. Pianists ir Yamaha Music Foundation of Europe stipendiāts, Latvijas Lielās Mūzikas balvas un Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas Gada balvas ieguvējs.

 


Komentāri
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: