6 paradumi, kas Tevi var iedzīt parādos
Publicēts 30. novembrī, 2018.
Ikvienam no mums ir savi paradumi, kurus piekopjam ikdienā. Lai arī var šķist, ka latte baudīšana katru rītu vietējā kafejnīcā vai arī jauna apavu pāra iegāde reizi mēnesī nerada kaitējumu, jāpadomā par ietekmi, kādu šie tēriņi rada Tavai finansiālajai situācijai kopumā.

Eiro šurp un turp laika gaitā izveido iespaidīgas summas, un beigās nemaz nemanām, ka esam līdz ausīm nonākuši parādos. Mēģināsim atpazīt sešus paradumus, kuri visbiežāk noved pie parādiem.  

1. Dzīvošana šodienai un nedomāšana par nākotni.

Gandrīz ikviens no mums ir dzirdējis pasaku par skudru un sienāzi, kurā skudra visu vasaru cītīgi strādāja un gatavojās ziemai, kamēr sienāzis dzīvoja šodienai un pēc tam ziemā attapās, ka viņam nav ne kur dzīvot, ne ko ēst. Diemžēl tā mēdz notikt arī ar cilvēkiem, kuru tērēšanas paradumi ir ļoti haotiski, neplānoti un nesaistīti ar nākotni, kas agrāk vai vēlāk noved pie parādiem. Lai arī personīgā budžeta veidošana šķiet jau novecojusi tēma, par kuru runā ikvienā finanšu grāmatā vai rakstā, daļa sabiedrības joprojām nenovērtē savu ienākumu un izdevumu pārvaldības nozīmi. Ja vēlamies izvairīties no parādiem vai atbrīvoties no esošajiem, mums ir jāiemācās rūpīgi sekot līdzi savas naudas plūsmai. 

2. Došanās uz veikalu bez iepirkumu saraksta/impulsīvā iepirkšanās.

Ļaušanās mirkļa iegribām atrodoties veikalā, ir viena no biežākajām kļūdām, kuru cilvēki mūsdienās pieļauj. Uz emocijām balstīta iepirkšanās un došanās uz veikalu bez pirkumu saraksta gandrīz vienmēr noved pie pārtērēšanās un attiecīgi arī finansiālām problēmām. Tirdzniecības vietas ir iekārtotas gudri, kārdinot cilvēkus ar dažādām akcijām un atlaidēm, un, ja mēs akli tām pakļausimies, atstājot racionālo lēmumu pieņemšanu otrajā plānā, cietīs mūsu maciņa saturs.  

3. Izvairīšanās no sarunām un domām par personīgo finanšu kontroli.

Lai arī kādam šis var nelikties kā negatīvs paradums, tomēr finanšu uzskatīšana par tabu tēmu cilvēkiem nevis palīdz, bet traucē. Piemēram, attiecībās ar partneri – ja abi nespēsiet izrunāt ar naudu saistītos jautājumus, proti, kā sadalīt izdevumus un plānot kopējo budžetu, agri vai vēlu tas novedīs pie konfliktiem. Tāpat izvairīšanās no domām par savu finanšu pārvaldību, piemēram, to, ka laicīgi jāatmaksā īstermiņa aizdevums no Ladyloan.lv, jāsamaksā par īri vai telefonu, var novest pie termiņu nokavēšanas un iekļūšanas vēl lielākos parādos. 

4. Pārāk lielu summu tērēšana ekskluzīvām precēm un pakalpojumiem.

Protams, sevis un citu palutināšana ir ne tikai vērtīga, bet pat ieteicama, taču, to darot, jāievēro mērenība. Regulāra pusdienošana dārgā kafejnīcā, SPA procedūru, manikīra, pedikīra un kosmetologa apmeklēšana vai arī došanās uz kino ar draugiem var padarīt Tavu ikdienu patīkamāku, taču ņem vērā, ka šāda veida mērķiem nevajadzētu veltīt vairāk par 20% no saviem ikmēneša ienākumiem. 

5. Vēlme līdzināties citiem un sāncensība.

Lai arī šī problēma ir bijusi aktuāla jau kopš pašiem cilvēces pirmsākumiem, mūsdienās to vēl vairāk ir pastiprinājuši sociālie mediji, kuros redzam ne tikai savu draugu, radinieku un kolēģu dzīvi, bet arī slavenību un influenceru perfektās fotogrāfijas un video no ceļojumiem uz siltajām zemēm, atpūtas savos īpašumos, iepirkšanās braucieniem uz lielveikaliem un citām nodarbēm, kas daudzos no mums modina vēlmi viņiem līdzināties un pat sacensties, vēloties dzīvot labāk nekā citiem. Tas savukārt nenovēršami noved pie izdevumiem un pārtērēšanās. 

6. Sava dzīvesveida nemainīšana, cerot, ka notiks brīnums.

Ja mēnesi pēc mēneša saprotam, ka dzīvojam no algas līdz algai, un “savilkt galus” ir grūti vai teju neiespējami, ir jāņem vērā šīs pazīmes un jāsāk rīkoties, lai mainītu situāciju. Viena no lielām kļūdām, kuru cilvēki pieļauj, ir turpināšana dzīvot kā līdz šim, gaidot brīnumu, piemēram, laimēšanu loterijā. Tā vietā jāsāk strādāt pie sava budžeta veidošanas, iespējams, jāmeklē darbs ar augstāku atalgojumu, kā arī jāsamazina izdevumi. Atceries, ka kredīts nav risinājums gadījumos, kad neprotam plānot savas finanses – tas noderēs neplānotās situācijās ar noteikumu, ka rūpīgi pārdomājam savas iespējas atmaksāt aizdevumu. 


Komentāri (3)
Inga: Šo vajadzētu arī skolā jau mācīt...
30/11/2018 16:31
Ansis Liepa: Vajadzētu izdot pamācību, kur iekļauti šie punkti un kā izdales materiālu izdod, studentiem noteikti.
21/02/2020 10:04
Susan Benson: Sveiki, dāmas un kungi! Vai jums ir nepieciešama finansiāla palīdzība? Es esmu Sjūzena Bensone. Esmu aizdevējs un arī finanšu konsultants.

Vai jums ir nepieciešams biznesa aizdevums, personīgais aizdevums, hipotēkas aizdevums vai aizdevums, lai pabeigtu savu projektu? Ja jūsu atbilde ir jā, es iesaku sazināties ar manu uzņēmumu. Mēs sniedzam visa veida aizdevumu pakalpojumus, tostarp ilgtermiņa un īstermiņa aizdevumus, nodrošinātus un nenodrošinātus aizdevumus un daudz ko citu. Lai iegūtu papildinformāciju, rakstiet mums pa e-pastu: (sunshinefinancialgroupinc@gmail.com) vai rakstiet man tieši uz WhatsApp, izmantojot: +447360502110, un saņemiet atbildi vienā mirklī.

Aizdevums no uzticama un kompetenta uzņēmuma ir tas, kas jums nepieciešams, lai sasniegtu savu mērķi. Mēs esam visaptverošs finanšu pakalpojumu uzņēmums un esam apņēmušies palīdzēt jums īstenot visas jūsu vēlmes. Mēs specializējamies strukturētu finanšu risinājumu nodrošināšanā privātpersonām un uzņēmumiem visefektīvākajā un ātrākajā veidā.

* Jūs varat pieteikties aizdevumam jebkurā laikā un vietā.
* Elastīga summa – Jūs izlemjat, cik daudz vēlaties aizņemties.
* Ātrs tiešais finansējums — saņemiet aizdevumu 24 stundu laikā pēc apstiprināšanas.
* Elastīga procentu likme 3%.
* Augsts apstiprināšanas līmenis
* Elastīga atmaksa — jums ir jāizvēlas atmaksas datums — katru nedēļu, mēnesi vai gadu 1–30 gadu garumā.
* Vienkārša tiešsaistes lietojumprogramma.
* Personalizētas konsultācijas un zināšanas.
* Nav slēptu maksu

Nepalaidiet garām iespēju finanšu trūkuma dēļ. Sazinieties ar manu uzņēmumu tagad, mēs varam jums palīdzēt ar aizdevumu, jo esam palīdzējuši daudzām personām un organizācijām, kuras visā pasaulē ir saskārušās ar finansiālām grūtībām

Lai iegūtu papildinformāciju par mūsu aizdevuma piedāvājumu, lūdzu, nosūtiet mums savu aizdevuma pieprasījumu caur
E-pasts: (sunshinefinancialgroupinc@gmail.com)
WhatsApp: +447360502110

Starpnieki / konsultanti / brokeri ir laipni aicināti piesaistīt savus klientus un ir 100% aizsargāti. Pilnīgā pārliecībā mēs strādāsim kopā visu iesaistīto pušu labā.
28/09/2023 05:08
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: