“Action”(darbības) videokameras: vai „GoPro“ tiks pārspēta
Publicēts 16. martā, 2017.
Videokameru tirgus ir mainījies. Tagad visvairāk apspriestās videokameras nav tradicionālās ar atlokāmo displeju, bet gan darbības – tā sauktās „action” kameras. Šajā sakarā gandrīz vai visbiežāk minētā preču zīme – „GoPro“. Varētu teikt, ka tā jau tiek vispārināta, kā, piemēram, „Xerox” kļuva par visu kopēšanas aparātu sinonīmu. Šī kompānija laiž klajā aizvien kvalitatīvākas un kvalitatīvākas videokameras. Šogad dominēs tās jaunākā darbības kamera – „GoPro Hero 5“. Vecāks modelis „GoPro Hero 4“ tiek atzīts par labāko „action” kameru pasaulē.

 

 

Pēc tām vadās visi citi ražotāji. Pagaidām nevienam nav vēl izdevies pārspēt GoPro. Tiesa, diezgan tuvu ir pietuvojusies kompānija Sony ar savu FDR-X3000 4K modeli, tomēr testi un pārbaudes atklāja, ka GoPro ir pārāka gandrīz visās jomās.  Vien skaņas ieraksts Sony kamerās izrādījies mazliet labāks, bet visam citam vēl ir, kur attīstīties.

Kas ir vissvarīgākais “action” kamerā?

Videokameras parasti ir domātas filmēšanai, ne fotografēšanai. Tā ir svarīgākā iezīme, kas tās atšķir no fotoaparātiem. Tomēr fotografēšanas iespējamība vairumā tādu kameru pastāv.

Kam jāpievērš uzmanība, izvēloties “action” kameru?

  1. Izšķirtspēja. Tagad jaunākās videokameras ir ar 4K izšķirtspēju. Parasti pietiek jau ar fullHD izšķirtspēju – 1080 pikseļiem. Megapikseļi nav vairs tik svarīgi. Atšķirība starp 10 un 12 megapikseļiem ir tik tikko redzama ar neapbruņotu aci.  
  2. Kadri sekundē. Tas ir ar izšķirtspēju saistīts parametrs. Ar videokamerām uzņemtais attēls bieži vien tiek palēnināts, tādēļ, lai nezaudētu kvalitāti, iesakām  filmēt nevis 30, bet gan 60 kadri sekundē režīmā. Palēninot attēlu divkārt, kvalitāte saglabāsies nemainīga. Parasti 4K izšķirtspējas kameras filmē 30 kadrus sekundē maksimālā izšķirtspējā, savukārt, uz pusi mazāka 1080 pikseļu izšķirtspēja filmē jau 60 kadrus sekundē. Tas ir pietiekami, lai rediģētu video.
  3. Displejs. Parasti visām videokamerām ir displeji, kuros var caurskatīt, kas ir nofilmēts, pārvaldīt iestatījumus. Diemžēl, “action” kameras  ir nedaudz savādākās un displeji nav visām. Tas nozīmē, ka iestatījumu veikšana un pārvaldība notiek, izmantojot viedtālruni vai pievienojot kameru pie datora, tomēr tas ne vienmēr ir ērti.
  4. GPS. Bieži vien “action” kamerās ir iemontēts GPS uztvērējs. Ne tādēļ, lai jūs varētu tās atrast nozaudēšanas gadījumā. Visdrīzāk tādēļ, lai uzreiz tiktu atzīmēta vieta, kur notikusi filmēšana. Šī  informācija ir svarīga.
  5. Balss vadība. Ja kamera ir uzstādīta uz ķiveres vai velosipēda, būs diezgan sarežģīti spaidīt pogas, tādēļ balss vadība ir pats piemērotākais kontroles veids.  Komandas visbiežāk ir angliski, bet tās dažas jau var iemācīties, arī neprotot šo valodu.

Vēl ļoti svarīgi ir zināt, līdz kādam dziļumam kamera ir ūdensizturīga bez korpusa. Parasti, izmantojot tās zemūdens video filmēšanai, tiek lietots speciāls korpuss, kas var tikt iegremdēts arī 30 metru dziļumā, tomēr ir pilnībā jāpārliecinās, ka kamera ir pietiekami ūdensizturīga. „GoPro“ kamerām piemīt vislabākās īpašības un tās ir ļoti mazas. Ir “action” videokameru ražotāji, kas izgatavo nevis „kastītes”, bet gan ovālas kameras, kuras ir ērti satvert rokā. Tās var arī piestiprināt pie speciāliem turekļiem un filmēt 4K izšķirtspējā, bet ne visas. Daudzi aspekti ir atkarīgi arī no cenas.

„GoPro“ veiksmes noslēpums

Ne „Sony“, ne „Garmin“, ne „TomTom“, ne „Veho“, ne „Olfi“, ne „Xiaomi“, ne jebkurš cits ražotājs nav pārspējis šo kompāniju. Kādēļ? 

Iemesli ir vairāki. Galvenais no tiem – teicama attēla kvalitāte. Darbības filmēšana ir diezgan specifiska. Kameru manuāla fokusēšana nav parocīga, tādēļ ir jābūt izstrādātai autofokusa funkcijai. Nākamais moments, filmējot dabiskā apgaismojumā – nav nekādu zibšņu. Attēla stabilizācija – vēl viena svarīga lieta. Šajā sakarā „Sony“ jau min uz papēžiem, tomēr „GoPro“ ir atbilde – speciāls „Karma Grip“ stabilizators, kas stabilizē attēlu, lai kā jūs mēģinātu kameru kratīt. „Sony“ izmanto iekšēju stabilizācijas mehānismu, bet „GoPro“ – ārējo. Vairumā gadījumu darbības kameras tiek lietotas ar pašbilžu statīviem, tādēļ šis stabilizators nevienam jautājumus nerada, toties attēla kvalitāti ievērojami uzlabo.

 Vēl viens iemesls – cenas un kvalitātes attiecība. „Sony“ “action” kamera maksā ap 500 Eur, savukārt „GoPro Hero 5“ – 400 Eur. Vecāks modelis – vēl mazāk, tādēļ šī kamera ir pieejama visiem sportistiem un ekstremālo izklaižu cienītājiem. Ir, protams, salīdzinoši lēti produkti, piemēram, „TomTom Bandit“ vai „Olfi One“, „Five“, kuru cena ir  100–150 Eur, bet kvalitāte ir ļoti augsta. Ir arī vēl dārgāki produkti, bet šķiet, ka nav nozīmes pārmaksāt tikai par slavenu zīmolu. Pietiekami liela nozīme, izvēloties “action” kameru, ir arī modei. „GoPro“ izvēlas, jo to izvēlas draugi – tāpat kā ar „iPhone“ telefoniem.

 


Komentāri
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: